Aalto-yliopiston ADDlab tietää 3D-tulostamisen mahdollisuudet

Sotamaa esittelee 3D-tulostetta

Aalto-yliopiston ADDlab eli Digital Design Laboratory on Suomen 3D-tulostamisen osaaja. ADDlab kokoaa yhteen osaajat niin designin, teknologian, materiaalin kuin liiketoiminnankin saralta. ADDlabin tarkoitus on löytää 3D-tulostukselle uusia hyödyntämiskohteita. Periaatteessa teknologiaa voi hyödyntää kaikessa liiketoiminnassa, jossa on etua yksilöllisyydestä, monimuotoisuudesta ja pienistä sarjoista.

3D-tulostus tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa mitä monimutkaisempia rakenteita, joita olisi lähes mahdoton tai ainakin kallista toteuttaa muuten.

Teknologia on kypsä soveltamiselle. 3D-tulostamisella voidaan tehdä juuri sinun tarvitsemasi tuotteet, juuri silloin kuin tarvitset, minimoiden käytettävän materiaalin, kuljettamisen ja varastoinnin määrää. 3D-tulostuksella voidaan valmistaa lentokoneen moottorin osia, uniikki veistos tai vaikkapa uusi lonkka. Mahdollisuuksia on vaikka mihin – kaikki on kiinni hyvästä ideasta, kertoo arkkitehti, muotoilija Kivi Sotamaa.

 3D-tulostamisesta on konkreettista iloa vasta, kun idean lisäksi yritys osaa suunnitella ja ajatella tälle tekniikalle sopivalla tavalla. Me ADDlabissa autamme asiakkaita ymmärtämään mitä tämä heille tarkoittaa, jatkaa Sotamaa.

3D-tulostaminen ei korvaa teollista tuotantoa, mutta lisää mahdollisuuksia. 3D-tulostus antaa hyvän vaihtoehdon sinne, missä tarvitaan yksittäisiä, vaikeasti valmistettavia huippulaatuisia tuotteita.

3D-tulostaminen tarjoaa mahdollisuudet myös esimerkiksi designmaailman rikastuttamiseen. Nuoret suunnittelijat voivat tehdä pieninä sarjoina toimivia tuotteita ja asettaa ne markkinoille. Näin suunnittelija voi kokeilla meneekö tuote kaupaksi ja siirtyä teolliseen valmistamiseen vasta jos tuotteelle on kysyntää. Pian kuluttajallekin on tarjolla aivan uudenlainen valikoima. Juuri tämä on lähellä sydäntäni, jatkaa Sotamaa. 

 

Juttu on julkaistu alun perin 29.10.2015 ja sitä on päivitetty 11.10.2022.