Takaisin

Mikko Mäkynen_vieraskynä 12.11_feature

Kirjoitus on julkaistu 12.11. Kauppalehden verkkosivustolla. 


Ajan hengessä olisi muodikasta sanoa, että virheitä ei pidä pelätä. Näkökulman paikkansapitävyyttä voi vakuutella toteamalla, että ne, jotka ei mitään tee, eivät tee myöskään virheitä. Virheistä kuulemma oppii, ja siksi virheitä kannattaisi jopa juhlistaa. Internetiin on syntynyt kokonainen bisnesviisauden alakulttuuri, jossa virheisiin kannustamisesta tehdään huoneentauluja.

Mieluummin minä kyllä juhlistaisin onnistumisia. Me suomalaiset emme ole kovin hyviä edes siinä. Virheiden juhliminen on siitäkin näkökulmasta katsottuna jo itsessään aikamoinen vitsi.

Minua häiritsee tämä virheiden ylistys. Itse en johtajana kannusta ketään tekemään virheitä. Mielestäni ei ole olemassakaan sellaista tilannetta, jossa virheitä pitäisi jotenkin erikseen juhlia. ”Fail fast” ei todellakaan ole tavoittelun arvoinen suunta.

J.K. Rowling on kirjoittanut jotakuinkin näin: "Parhaidenkin meistä täytyy joskus syödä sanamme. Heti kun huomaat olevasi väärässä, varmista, että seuraavien lausumiesi sanojen tarkoituksena on korjata identiteettisi, maineesi ja ihmissuhteesi.” Tuossa on oikea asenne! Virheen sattuessa nostetaan käsi ylös ja mennään nöyrästi korjaamaan se, mikä on rikottu. Ei siinä mitään kemuja laiteta pystyyn.

On olemassa tilanteita, joissa virheitä täytyy välttää kaikin käytössä olevin keinoin. Katsoin jokin aika sitten elokuvan Lucy in the Sky, jossa Natalie Portmanin esittämä astronautti kelasi koneen lailla ulkomuististaan ilmiömäisen pitkän valmistautumisprotokollan. Avaruuslennon jokainen yksityiskohta oli mietitty etukäteen, ja päähenkilö tankkasi listaa maanisesti kaiken valveillaoloaikansa. Vaikka esimerkki on elokuvasta, voisin kuvitella, että avaruuslennolle valmistautumisessa käytetään maksimaalinen määrä aikaa ja osaamista virheiden välttämiseen jo ennakolta.

Luovu täydellisyyden tavoittelusta

Bisnes ei kuitenkaan ole aivokirurgiaa, eikä suurin osa yrityksistä tee säännöllisiä avaruuslentoja. Elämme ympäristössä, jossa pyrkimystemme saavuttamiseksi tarvittavia työlistoja ei vaan yksinkertaisesti voi kirjoittaa etukäteen virheettömiksi. Markkinoiden muutokset ja asiakkaiden reaktiot eivät ole täysin ennustettavissa, emmekä oikeasti voi luoda valmistautumisprotokollaa, jolla esimerkiksi kampanjat onnistuvat aina tai myynti saavuttaa kellontarkasti tavoitteensa.

Näissä tilanteissa täydellisen kontrollin tavoittelu onkin usein vain keino hallita omaa epävarmuutta. Se kalskahtaa tieteellisen liikkeenjohdon koulukunnalta – pyritään määrittämään ne periaatteet, säännöt ja menettelytavat, joista muodostuu täydellinen, jopa tieteellinen lähestymistapa samalla tavalla bisnekseen kuin avaruuslentoon. Tällöin puhe virheiden sietämisestä on usein vain entisaikoja kaipaavan henkilön feikattu yritys kuulostaa modernilta. Todellisuudessa virheitä ei siedetä.

Ai mistä sen tietää? Katsokaa vaikka, miten yritykset reagoivat kriisiin. Päätösvaltaa kavennetaan, raportointia lisätään ja jopa toimiston jukkapalmun lannoitepuikkojen ostoon tarvitaan toimitusjohtajan virallinen lupa. Jotta ei vain tulisi virheitä.

Markkinoinnissa täydellisen kampanjan tavoittelu johtaa tilanteeseen, jossa suunnitteluvaihe on ajankäytöllisesti merkittävin osa kokonaisuutta. Hierotaan, pyöritellään ja jopa kinastellaan jokaisesta yksityiskohdasta – ”Minusta kuvituksessa laama olisi parempi kuin hevonen, siinä on jotain sellaista eksoottista”. Hyvään suunnitelmaan ladataan valtavat odotukset, ja kampanjan takaisinmaksua mallinnetaan hääkampauksen tarkkuudella, jotta talousjohtajakin hurmaantuisi.

Markkinoijina tavoittelemme jotain sellaista, joka tapahtuu toisen ihmisen pään sisällä. Siksi meillä ei kerta kaikkiaan ole sellaista kyvykkyyttä, jolla voisimme mallintaa tulevat tapahtumat täysin oikein. Ei tässä pelissä ole koskaan ollutkaan kysymys meistä.

Tutkimusmatkailija löytää kasvupolut

Kasvuhakuisesti ajatteleva henkilö tai tiimi ei hurahda virheiden tai täydellisyyden palvontaan. Kasvuhakuisessa ympäristössä keskitytään tekemään ja oppimaan. Kun tekemiseen suhtaudutaan tuloshakuisena tutkimusmatkana, siirrytään virheiden sietämisestä omien olettamusten testaamiseen. Tällä matkalla tutkitaan sitä, mikä maailmassa, tai vaikkapa kohderyhmän ajattelussa, on oikeasti merkityksellistä.

David Ogilvy oli 1950- ja 1960-luvuilla vaikuttanut mielenkiintoinen mainosalan ammattilainen. Tarina kertoo, että Ogilvy tiimeineen teki tarkoituksella myös sellaisia mainoksia, joihin he eivät itse uskoneet ollenkaan. Näin he siis testasivat jatkuvasti omia teorioitaan mainonnasta. Yksi heidän ​​kokeiluistaan oli kuuluisa Hathaway-paitamainos, jossa esiintyi silmälappuinen mies. Mainos oli improvisoitu kokeilu, jonka valtaisa menestys yllätti kaikki. Se kesti aikaa ja sai useita alan palkintoja. Silmälappuisen miehen rinnalla testattiin 17 muutakin versiota, mutta juuri se versio, johon mainostiimi ei itse uskonut, osui ytimeen.

Ogilvyn esimerkissä olennaista ei nähdäkseni ole virheiden sietäminen vaan kyky haastaa omat käsitykset. Vaikka hänen tiimillään oli valtavasti tietoa, oli sillä myös sisäänrakennettu tutkimusmatkailun asenne. Ja erityisesti sillä oli ymmärrystä oman ajattelun rajoittuneisuudesta. Se on inhimillisyyttä. Tosiasioiden hyväksymistä. Ei tarvitse esittää olevansa oikeassa, vaan voi lähteä porukalla etsimään sen hetken parasta totuutta. Mukautua, ja menestyä.

Fail fast -maailmasta learn fast -ajatteluun

Liisa Välikangas ja Gary Hamel kirjoittivat jo vuonna 2003, että myllerrysten maailmassa ainoa luotettava kilpailuetu on se, että pystyy muita paremmin uudistamaan liiketoimintamallinsa ennen kuin olosuhteet siihen pakottavat. Uudistumista ei synny, jos nojataan vain yleisesti hyväksyttyihin toimintatapoihin ja tehdään asioita samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Aloitetaan esimerkiksi social selling –valmennukset vain, koska kilpailijankin myyjät näkyvät Linkkarissa. Tai tehdään runsaasti somemainontaa, koska kaikkihan sitä nykyään tekevät.

Simon Sinekiä vapaasti lainaten: ”Paras ei ole pysyvä olotila. Sen sijaan voisimme kutsua itsemme matkalle kohti parempaa. Jatkuvan parantamisen tutkimusmatkalla voimme oppia koko ajan lisää tästä päättymättömästä pelistä.” Tällä matkalla ei kannata keskittyä siihen, miltä asiat näyttävät. Pitää uskaltaa sanoa ääneen, että ymmärryksemme maailmasta on rajallinen, mutta lupaamme oppia nopeasti sen, mikä näyttäisi tällä hetkellä toimivan.

Koska asiat kuulostavat bisnesuskottavilta vain englanniksi, ehdotan, että siirrymme fail fast -maailmasta learn fast -ajatteluun. Se on inhimillisempää ja sopii meille suomalaisille paremmin kuin virheiden juhlistaminen.

Mikko Makynen_13.8


Herättikö kirjoitus ajatuksia? Kysy, kehu, haasta – Mikko vastaa: 

Mikko Mäkynen
Myynti- ja markkinointijohtaja, Grano Oy
 
Tutustu Granon blogikirjoituksiin >>