Korona räjäytti innovaatiopadot

Korona räjäytti innovaatiopadotGranon asentajat laittavat CovidSafe-virusteippiä paikoilleen

Kirjoitus on julkaistu 27.10. Kauppalehden Studiovieras-osiossa.

Koronakriisi on mullistanut ihmisten arjen ja monen yrityksen liiketoiminnan. Joillekin yrityksille se on kuitenkin luonut myös uusia mahdollisuuksia. Osa syksyn 2020 hittituotteista onkin sellaisia, ettei niitä vielä vuoden alussa ollut olemassa edes suunnittelupöydällä. Hyvä esimerkki tällaisesta innovaatiosta on koronaviruksen tuhoava virusteippi.

Kun ihmisten ja yritysten arkeen lehahtaa ennalta-arvaamaton uhkakuva, se tuo usein tullessaan kriisejä ja kaaosta. Niin on tehnyt myös korona.

Muun muassa keksijä, kirjailija Perttu Pölönen on kuitenkin usein korostanut, miten markkinahäiriö eli disruptio voi samalla olla uuden keksinnön itu. Tai kuten hän totesi Ylen haastattelussa maaliskuussa: kriisi herkistää kasvulle, älä siis anna hyvän kriisin mennä hukkaan.

Kriisin keskellä esiin nousevat ne toimijat, jotka kykenevät ketterästi muuttumaan ja innovoimaan uutta. Monet syksyn 2020 hittituotteista ovatkin korona-nimisen maailmanlaajuisen mullistuksen lapsia. Niiden kysyntä rakentuu pitkälti asiakkaiden tarpeesta sopeutua koronan aiheuttamaan uuteen tilanteeseen.

Uusia työkaluja korona-arjesta selviämiseen

Kysyntä on roihahtanut muun muassa tuotteilla, jotka liittyvät suoraan koronaviruksen torjuntaan yrityksissä ja julkisissa tiloissa.

– Me haluamme tehdä kaikkemme, jotta Suomessa toimivat yritykset selviävät haasteellisista ajoista. Siihen tarvitaan innovatiivisia työkaluja, jotka auttavat pitämään pyörät pyörimässä, sanoo Granon toimitusjohtaja Pekka Mettälä.

Grano on tänä vuonna tuonut myyntiin esimerkiksi asiakkaita ja asiakaspalveluhenkilökuntaa suojaavat suojapleksit kassoille ja tiskeille sekä turvavälisuojat kassapäätyihin. Valikoimista löytyvät myös antimikrobiset kalvot erilaisten pintojen suojaamiseen sekä infonäytöllä varustetut automaattiset käsidesiannostelijat. Lisäksi Grano tekee ja toimittaa organisaatioiden tiloihin turvaväliteippauksia, joilla muistutetaan riittävistä turvaetäisyyksistä.

Virusteippi, joka tuhoaa koronaviruksen sekunneissa

Lokakuussa Grano toi markkinoille uuden, järeämmän aseen koronan vastaiseen taisteluun – kosketuspinnoille liimattavan virusteipin, joka tuhoaa koronaviruksen sekunneissa. CovidSafe on teipin tapaan käytettävä väliaikaissuoja, joka on suunniteltu erityisesti julkisten tilojen pinnoille, kuten ovenkahvoihin, kaiteisiin, hissien nappeihin, valokatkaisijoihin sekä julkisten liikennevälineiden tankoihin ja tartuntakahvoihin.

– CovidSafeen on panostettu Granossa paljon aikaa ja energiaa, koska sen yhteiskunnallinen merkitys on näissä pandemiaolosuhteissa valtava. On tärkeää, että voimme tällä tavoin osallistua koronan vastaiseen taisteluun, toimitusjohtaja Mettälä linjaa.

Granon toimitusjohtaja Pekka Mettälä nojaa CovidSafe-virusteipattuihin kaiteisiin
Granon toimitusjohtaja Pekka Mettälä nojaa CovidSafe-virusteipattuihin kaiteisiin

CovidSafe-virusteipin on kehittänyt Clean Touch Medical Oy. Sen teho perustuu erilaisten metallien yhdistelmään – muun muassa kuparia sisältävä monimetallihybridi tuhoaa virukset ja bakteerit pinnalta alle minuutissa. Tuotetta on pilotoitu useammassa käyttökohteessa eri toimialoilla, ja sitä voi käyttää sekä sisällä että ulkona. Kun virusteipin teho alkaa heiketä, pinnan alta paljastuu punainen kontrolliväri, jolloin on aika vaihtaa teippi uuteen. Oikein asennetun teipin elinkaari on kuitenkin pitkä.

CovidSafessa käytetyn pinnoitteen teho on todettu myös testeissä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Testit on tehty laboratorio-olosuhteissa käyttämällä elävää koronavirusta. Tuote on ainoa markkinoilla oleva väliaikainen suojapinnoite, jonka teho on tutkittu käynnissä olevan COVID-19-koronapandemian viruksella. Innovaatio onkin herättänyt laajaa kiinnostusta myös ulkomailla.

– Poikkeusolot ovat asettaneet yritysten toiminnalle ja vastuullisuudelle aivan uudenlaiset vaatimukset, joihin me haluamme osaltamme vastata. Koronapandemia ei ikävä kyllä taida olla viimeinen arkeemme vaikuttava epidemia, joten tällaisia innovaatiota tarvitaan jatkossa yhä enemmän, Mettälä sanoo.

 
Tutustu Granon blogikirjoituksiin >>
Juttu on julkaistu alun perin 27.10.2020 ja sitä on päivitetty 6.10.2022.