Siirry suoraan sisältöön

Skanska edellyttää vastuullisuutta myös kumppaneiltaan

Kennolevy vai reikäpolyesterikangas? Skanska Oy:n tuoteryhmäpäällikölle Katja Kocakille kysymys työmaataulun materiaalista on tärkeä ja ajankohtainen. Työmaatauluja tarvitaan joka ikisessä Skanskan rakennuskohteessa. Vastuulliselle rakennusyhtiölle ei ole lainkaan yhdentekevää, onko materiaali kierrätyskelpoista vai mahdollinen ongelma.

Skanska panostaa kestäviin ja turvallisiin materiaaleihin, minimoi hukkaa ja käsittelee jätteet asianmukaisesti. Työmaataulujen materiaalikysymys on yksi käytännön esimerkki siitä, miten vastuullisuus ja ympäristönäkökulmat vaikuttavat Suomen suurimpiin kuuluvan rakennusliikkeen päivittäisiin valintoihin. Laatu rakentuu yksityiskohdista.

– Aloite kierrätyskelpoisen reikäpolyesterikankaan käyttämisestä tuli Granolta. Grano tuntee Skanskan arvomaailman, heiltä tulee aktiivisesti ehdotuksia asioiden uusista toteutustavoista, Katja Kocak kiittää.

Kocakin vastuualueena ovat epäsuorat hankinnat, muun muassa kaikki markkinointiviestinnän painopalvelut. Pelkästään erilaisten painotuotteiden sortimentti on laaja erilaisista yritysjulkaisuista lehtiin ja esitteisiin. Painomateriaalia tuotetaan juuri oikeaan tarpeeseen, ei varastoon.

Hankinnan prosessit ovat tarkkaan hiottuja. Hankintoja tekevät sekä työmaaorganisaatio että päätoimiset hankinnan ammattilaiset. Granon toimittamista materiaaleista ja palveluista kukin työmaa tilaa omalle projektilleen soveltuvat työmaakyltit sähköiseen hankintajärjestelmään valikoiduista tuotteista.

Osaamisen summa

Grano on tehnyt Skanskan kanssa yhteistyötä monella rintamalla ja pitkään. Esimerkiksi rakennustyömaiden projektihallinnassa Sokopro-projektipankin osalta kumppanuus on jatkunut Skanskan alkuajoista asti.

Yhteistyöstä piirustuskopioinnin ja projektipankin osuus on noin 60 prosenttia ja työmaataulujen ja erilaisten painotuotteiden osuus loput, Katja Kocak summaa.

Läpi koko ketjun

Skanskan ulkoisilta toimittajilta ostetut palvelut ja materiaalit muodostavat noin 70 prosenttia yhtiön rakentamiskustannuksista. Skanskalla painotetaan vastuullista liiketoimintaa, jonka peruspilareita ovat alihankkijoiden ja toimittajien sitoutuminen Skanskan periaatteisiin.

Katja Kocak kertoo esimerkkinä muutama vuosi sitten toteutetusta painopalvelujen kilpailutuksesta. Siinä palveluntarjoajat joutuivat tekemään tarkkaa selkoa muun muassa siitä, miten Skanskalle tärkeät työturvallisuusasiat on yrityksessä hoidettu. Työmaille ei tupsahdeta lenkkareissa – ei se tavaraa toimittava autokuskikaan.

Skanskan hankintojen kilpailutuksissa vaatimustaso on kova. Kocak muistuttaa, että tiukan kriteeristön täyttäminen ja osoittaminen toimii meriittinä myös toisinpäin.

– Jos pääsee kumppaniksi meille, referenssi on vahva; keskeiset asiat ovat todellakin kunnossa.

 

Juttu on julkaistu alun perin 26.10.2015 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.