Tillbaka

3d-mallit

ADDlab eller Digital Design Laboratory vid Aalto-universitetet är en expert på 3D-utskrifter i Finland. Det samlar ihop experter på såväl design, teknologi och material som affärsverksamhet. Syftet med ADDlab är att hitta nya användningsområden för 3D-utskrifter. I princip kan teknologin utnyttjas i all affärsverksamhet där individualitet, mångsidighet och små serier är till nytta.

3D-utskrift gör det möjligt att förverkliga de mest komplexa konstruktionerna som skulle vara nästa omöjliga eller åtminstone dyra att förverkliga på något annat sätt.

– Teknologin är mogen för tillämpningar. Tack vare 3D-utskrift kan man tillverka just de produkter som du behöver, just då du behöver dem genom att samtidigt minimera mängden material och transporter och behovet av lagerföring. Man kan 3D-utskriva till exempel delar av en flygplansmotor, en unik skulptur eller varför inte en ny höft. Möjligheterna är oändliga – allt beror på en god idé, berättar arkitekten, formgivaren Kivi Sotamaa.

 –  3D-utskrifter ger konkret glädje först när företaget utöver idékläckning också kan planera och tänka på ett sätt som lämpar sig för tekniken. Vi vid ADDlab hjälper kunderna att förstå vad detta innebär för dem, fortsätter Sotamaa.

3D-utskrift ersätter inte industriell produktion men ökar möjligheterna. Den kommer med ett bra alternativ där man behöver enskilda produkter av toppkvalitet som är svåra att tillverka.

– 3D erbjuder dessutom möjligheter till att bland annat berika designvärlden. Unga designers kan planera produkter som fungerar som små serier och släppa ut dem på marknaden. På så sätt kan de testa om en produkt går åt och övergå till industriell tillverkning först om det finns efterfrågan på marknaden. Snart har även konsumenterna tillgång till ett helt nytt slags utbud. Det är just det som står mitt hjärta nära, fortsätter Sotamaa.