Gå direkt till innehållet

Grano var partner för säkerhetsprodukter under Helsinki City Running Day

case-helsinki-city-running-day-1_modattu

Den 3 oktober 2020 löpte man sex olika distanser i Helsingfors. Helsinki City Running Day var Västeuropas största massevenemang som arrangerats under coronatiden. Grano hjälpte Finlands Friidrottsförbund att göra evenemanget tryggt för besökare.

Helsinki City Running Day är Finlands största löpevenemang där deltagarna bland sex löpdistanser kan välja den som passar dem bäst. Evenemanget arrangeras av Finlands Friidrottsförbund som redan har varit Granos samarbetspartner under flera år.

Evenemanget har en lång historia, och Garmin Helsinki City Maraton, som arrangeras som en del av evenemanget, är också internationellt känd. I år löptes denna prestigefyllda sträcka i Helsingfors redan för 40 gången.

Året 2020 har på grund av coronaviruset medfört många utmaningar för evenemangsarrangörer, i synnerhet när det gäller säkerheten på evenemang. Helsinki City Running Day är ett av få stora evenemang som arrangerades under undantagstillståndet. Ungefär 10 000 hade anmält sig till evenemanget, och över 6 000 startade. Dessutom besökte ungefär 16 000 människor evenemangets expoområde. Visavi antalet deltagare var evenemanget också det hittills näst största som har arrangerats på det nyrenoverade Olympiastadion i Helsingfors, där löparnas start- och målområden fanns.

”Årets löpevenemang arrangerades under mycket utmanande omständigheter, eftersom det var fråga om hela Västeuropas största massevenemang under coronatiden. Efter förhandlingar med myndigheterna blev det klart att vi trots undantagstillståndet hade förutsättningar för att arrangera evenemanget. Grano hade en väsentlig roll som vår partner för säkerhetsprodukter”, berättar Harri Hänninen från Finlands Friidrottsförbund, chef för löpevenemanget.

Grano har under året ökat sitt utbud med flera säkerhetsprodukter för att förebygga spridning av virus, till exempel tejp för säkerhetsavstånd, plexivisir och automatiska desinfektionsdispensrar med informationsskärm och alla dessa säkerhetsprodukter användes också under Helsinki City Running Day. Grano levererade även skyltar, asfaltdekaler, A-ställ, Roll-ups, triangeltotempelare och startportar. Grano levererade även en automatisk lösning för uppföljning av besökarantalet som garanterade att löparna tryggt kunde uträtta sina ärenden inne på Olympiastadion, både innan och under evenemanget. 

Helsingfors Olympiastadion var evenemangets bas för publiken och löparna både vid starten och målet. Därför var det väldigt viktigt att besöket på Olympiastadion var tryggt för varje besökare.

”Löpare följde säkerhetskrav och rekommendationer otroligt bra. Jag måste säga att jag inte har sett folk använda munskydd så här plikttroget någon annanstans” gläder sig Tanja Finne från Finlands Friidrottsförbund som ansvarade för samarbetet med Grano.

 

Intelligent sensorlösning för kontroll av besökarantalet främjar trygghet

Granos nya intressanta tjänst på evenemanget var uppföljning av besökarantalet med hjälp av sensorer. Med hjälp av lösningen kunde arrangörerna i realtid se hur många besökare vistades samtidigt i tävlingsbyrån och i expoområdet. Trafikljus och desinfektionsdispensrar med skärm vid Olympiastadions ingångar berättade i sin tur för besökarna när de fick gå in och när de måste vänta en stund. På detta sätt strävade man efter att hålla säkerhetsavstånd och undvika trängsel.

”Tjänsten för kontroll av besökarantalet med sensorer ingår i Granos säkerhetsprodukter och fungerar på evenemang av alla storlekar. Lösningen passar också bra i affärer eller på restauranger. Som säkerhetstjänst är den egentligen lämplig i alla inom- och utomhusområden där man av säkerhetsskäl måste kontrollera och vid behov begränsa antalet besökare”, berättar Pasi Osala, Granos nyckelkundschef med ansvaret för samarbetet med Finlands Friidrottsförbund.

”Granos sensorlösning med hjälp av vilken tävlingsbyråns och expoområdets besökarantal kunde följas upp var helt fantastisk. Vi kunde kontrollera antalet besökare och det uppstod varken folksamlingar eller trängsel inomhus”, berömmer Harri Hänninen den nya tekniken.

Data från sensorer utnyttjades på alla rutter på Olympiastadion och sändes även till vaktmästarnas smarttelefoner så att det skulle vara lättare för dem att ingripa i risksituationer och om antalet besökare blev för stor.

Förutom säkerheten tar evenemangchefen Harri Hänninen även upp hur evenemangets besökardata kan vara till nytta i framtiden när man planerar kommande evenemang:

”Data som vi nu har samlat är en stor grej för oss. Vi kunde se exakt hur många människor besökte evenemanget, när de gick in och gick ut och hur länge de i snitt vistades inomhus. Sådan här information är väsentlig när man arrangerar kommande evenemang, och vi har inte fått liknande data förut. Vi kan utnyttja dessa data utmärkt i framtiden.”

Förutom säkerheten kan Granos sensoranalystjänster användas för att genomföra försäljningsfrämjande undersökning i affärer på många olika sätt.

Förutom sensorlösningen levererade Grano flera andra säkerhetslösningar på evenemanget, till exempel vägvisare, klistermärken och skyltar, alla varumärkta med Granos gula färg.

”Jag anser att det att grundläggande synlighet ställs att främja säkerheten på ett evenemang är i en helt egen klass visavi synlighet. Det stödjer både säkerheten på evenemanget och vår gemensamma ansvarsfulla verksamhet. Jag är glad för oss båda att vi har lyckats göra detta tillsammans”, gläder sig Tarja Finne.

 

Ett långt och fungerande samarbete

”Vi har haft ett mycket fungerande och långt samarbete med Grano – definitivt ett sådant samarbete som är levande och förändras varje år. Tillsammans har vi strävat efter att hitta samarbetsformer som stödjer evenemang och skapar mervärde för både evenemanget och Grano. Vi samarbetar alltså inte bara för att synas, utan vi gör sådant som tar oss vidare tillsammans”, berättar Finne.

Grano har samarbetat med Finlands Friidrottsförbund under flera år. Under denna tid har det genomförts varumarkering under löpevenemang, TV-tävlingar och Finnkamper arrangerade av Finlands Friidrottsförbund.

”Jag anser att Granos bästa sidor är innovationsförmåga, öppenhet och att Grano i viss mån är som banbrytare. Grano förnyas hela tiden och de har något nytt att presentera för oss varje år. De följer trender inom branschen och kan introducera nya nyttiga tjänster för oss som vi inte skulle ha märkt eller hunnit undersöka närmare”, tackar Finne.

”Våra resurser är begränsade men Grano har gett oss många tips och mycket kompetensstöd. Grano fungerar proaktivt och det är fint när någon tänker färdigt och föreslår: ´det här skulle vara en bra grej´. Jag var jättenöjd med dem”, instämmer Hänninen.

Förutom Finlands Friidrottsförbund har Grano även samarbetat med förbundets övriga partner.

”Grano har varit till nytta för förbundets samarbetspartner eftersom de ständigt kan erbjuda färdiga nyttiga idéer för oss och våra partner att utnyttja”, avslutar Tarja Finne.

”Granos sensorlösning med hjälp av vilken tävlingsbyråns och expoområdets besökarantalet kunde följas upp var helt fantastisk.”
Harri Hänninen | direktör av löpevenemanget Helsinki City Running Day, Finlands Friidrottsförbund

Artikeln har publicerats 20.10.2020 och den har uppdaterats 20.02.2024.