Gå direkt till innehållet

Förpackningssamarbetet mellan Starcke & Grano prisbelöntes i tävlingen ScanStar 2023

Förpackningssamarbetet mellan Starcke & Grano prisbelöntes i tävlingen ScanStar 2023

Starcke och Grano har glädjen att meddela att den i samarbete planerade förpackningen Arctic Blue Gin prisbelöntes i tävlingen ScanStar 2023 som ordnas inom förpackningsbranschen i Norden. I tävlingen deltog sammanlagt 33 aktörer, varav 17 tilldelades pris. De förpackningar som deltog i tävlingen bestod av allt från logistiska förpackningslösningar till gåvoförpackningar.

ScanStar-tävlingen har ordnats sedan 1969 av SPA (Scandinavian Packaging Association). Tävlingen är öppen för alla förpackningslösningar som produceras eller används i de nordiska länderna.

I tävlingen uppskattade domarna att förpackningsdesignen var enkel och att förpackningen var lätt att använda. Ytterligare var skyddandet av den förpackade produkten en viktig faktor som beaktades i bedömningarna. Domarna beskriver förpackningen som producerats i samarbete mellan Starcke och Grano som en vacker helhet i vilken man har använt flera olika tekniker för att nå slutresultatet. Även återanvändbarheten har fått beröm, eftersom förpackningen kan återvinnas som kartongavfall trots att den innehåller fantastiska detaljer och foliering.

Förpackningen Arctic Blue Gin lämpar sig för världsmarknaden

Samarbetet med den finländska gintillverkaren Arctic Blue Beverages inleddes när tillverkaren önskade en högklassig och inhemsk förpackningstillverkare. Ordföranden för Starckes styrelse Ari-Veli Starcke, som länge varit verksam tillsammans med Arctic Blue Beverages, kontaktade Grano inom ramen för samarbete. Granos dåvarande produktionschef Markus Jensen-Eriksen föreslog att man skulle delta i ScanStar-tävlingen, eftersom förpackningen väckte uppmärksamhet både hos kunderna och de yrkesutbildade inom förpackningsbranschen.

På grund av populariteten av gin gjordes olika versioner av förpackningen och etiketten med tanke på världsmarknaden. På förpackningen som var riktad till den amerikanska marknaden användes Eeva Mäkinens fotografi, utifrån vilket även segrarförpackningens yta tillverkades.

På förpackningsytan flammar norrskenen som genomfördes med foliering. Träden, logotypen och fjällen är präglade i olika skikten och som kartongmaterial användes inhemsk kartong från Metsä Board. Folieringen gjordes på Starcke och Grano hade till uppgift att trycka produkten med offset i fyrfärgstryck och tillverka en skyddslackering ovanpå ytan. Slutresultatet var en lämplig premiumförpackning för guldmedaljsginet. Förpackningen kan trots allt återvinnas. Återvinningen beaktades redan från första början, eftersom detta motsvarade Starckes och Granos ansvarsvärden.

Läs mer om Granos förpackningstjänster >>

Artikeln har publicerats 10.10.2023 och den har uppdaterats 6.02.2024.