Gå direkt till innehållet

Chokladfabriken Chjoko skaffar sina ansvarsfulla förpackningar från Grano

Grano har hjälpt Chjoko i deras strävan att producera mer ansvarsfulla och miljövänliga förpackningslösningar för deras chokladprodukter. Enligt familjeföretagare Laura Gröndahl kan Grano läsa dem som en öppen bok.

Chjoko är en chokladfabrik i Helsingfors, ett familjeföretag som tillverkar förstklassiga chokladprodukter såsom chokladkakor, praliner, macarons och glasser som hantverk. 

Grano producerar olika förpackningar för Chjoko. Målet är att hjälpa Chjoko med att producera mer ansvarsfulla och miljövänliga förpackningslösningar.

Vi nådde den andra gladlynta parten av Chjokos företagarpar, Laura Gröndahl, per telefon. Hon berättar att hon kom till företaget för att hjälpa sin make i tre månader och att hon fortfarande hjälper där efter 16 år. Laura berättar att hon sköter allt annat i företaget än ärenden som anknyter till chokladproduktionen, som sköts av hennes make Mika.

– Mika sköter planeringen och produktionen av Chjokos produkter på ett övergripande sätt. Jag arbetar med allt annat omkring det: försäljning, marknadsföring, butiker, beställningar, webbutiken och så vidare. Jag har aldrig kunnat beskriva vad mitt yrke är. Jag gör lite ett och annat här och där och försöker få allt att fungera. Nu har det gått 16 år så jag tror att jag har gjort något rätt, berättar Laura Gröndahl och skrattar glatt.

Från plastförpackningar till mer ansvarsfulla miljövänliga chokladaskar

Laura Gröndahl berättar att Chjoko som ett inhemskt företag vill anlita inhemska producenter alltid när det är möjligt.

 – Även om vi inte kan odla kakaobönorna för chokladproduktionen på vår egen bakgård, är vår ideologi att vi försöker köpa bland annat alla förpackningar från finländska aktörer. Vi gör det inte bara för öppenhetens skull utan också för att stödja den inhemska sysselsättningen, konstaterar Gröndahl med beslutsamhet.

Tidigare kom askarna färdiga från utlandet och var typiska chokladaskar med tanke på både sin struktur och material.

På Grano ansvarar försäljningschef Antti Grönberg för Chjoko-kundrelationen. Som exempel på de förnyade, miljövänligare förpackningarna nämner han Chjokos pralinaskar som finns i olika storlekar för olika mängder praliner, som förpackas för hand.

– Chjoko ville agera mer ansvarsfullt och numera förpackas Chjokos praliner i askar som tillverkas av förnybar finsk kartong som kan återvinnas. Även askarnas innerdel är av livsmedelskartong i stället för plast, berättar Grönberg.

De förpackningsmaterial som används framhäver också Chjokos organiska artesanverksamhet.

– Miljövänliga förpackningar hör till nutiden. Om man förpackar allt i plast, försvinner kunderna ganska snabbt. I synnerhet unga är mycket välinformerade om ekologin och återvinningsbarheten. Numera är människorna överhuvudtaget villiga att förändra världen när det gäller användningen av plast, motiverar Laura Gröndahl Chjokos ansvarsfullare förpackningsval.

Under årens lopp har Grano levererat en stor mängd olika förpackningar till Chjoko från chokladkakors omslagspapper till display-ställningar och från askar till lådor.

– Vi har fått en massa positiv respons om våra askar. Vi skickar dem också utomlands, till och med till Japan. Också hållbarheten av våra chokladaskar är en bra sak vid näthandel och andra leveranser, konstaterar Gröndahl.

Ömsesidig öppenhet hjälper när man har bråttom

Laura Gröndahl berättar att hon gillar Granos och ansvarsförsäljare Antti Grönbergs öppenhet.

 – Jag har alltid tyckt om att man kan tala öppet om saker, exempelvis när Granos produktion är full. Jag kan ändå öppet berätta för dem att jag behöver dessa askar vid en viss tidpunkt och dessa andra vid en annan och fråga ”klarar ni det?” Lyckligtvis svarar de oftast ”Ja, det klarar vi”, berättar hon som exempel.

– Jag tycker väldigt mycket om det. Förutom Antti har jag också en kontaktperson på Granos tryckavdelning, som jag alltid kan skicka ett meddelande till, till exempel ”HJÄLP!”, och Antti behöver inte alltid fungera som mellanhand, skrattar Gröndahl åt sitt meddelandeexempel.

Hon berättar att kommunikationen med Grano är oerhört lätt för en jäktad företagare.

– De har mycket yrkesskickliga personer där. Antti är också 10/10. Hej! Om han svarar på mina förfrågningar även när han är på semester, så kan jag inte få en bättre kontaktperson någonstans. Ja, så är det, berömmer Gröndahl Grano och Antti Grönberg.

Öppenheten och ivern hjälper också när man utvecklar nya förpackningar. Gröndahl berättar att Grano mycket snabbt levererar demoversioner av nya förpackningslösningar. Hon konstaterar att Antti är ivrig att utveckla nya saker med Chjoko och också bra på att förutse situationer.

– Antti har nyligen läst mig som en öppen bok igen och på förhand beställt material som de behöver för att producera våra förpackningar. Jag vet inte hur vår försäljning under julen skulle ha gått om vi inte hade haft tillgång till materialen. Jag tycker att också sådana här saker är fantastiska. Jag kommer verkligen att fortsätta arbeta med Grano, avslutar Gröndahl.

– Miljövänliga förpackningar hör till nutiden. Om man förpackar allt i plast, försvinner kunderna ganska snabbt.

Laura Gröndahl / företagare, Chjoko

 

Artikeln har publicerats 10.04.2022 och den har uppdaterats 1.09.2023.
Kontakta oss