Gå direkt till innehållet

Ljusreklam, tapeter, tejpningar, informationstavlor och intressant genomförande av smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi

Cykeltillverkaren Tunturi, som många finländare känner till, lät bygga nya lokaler till sig. Grano deltog i projektet från början till slut och genomförde varumärkta ytor till de nya lokalerna: Allt från ljusreklamer till skyltar, tejpningar och tapetsningar, samt intressant smartfilm i förhandlingsutrymmet.

Tunturi är ett finländskt cykelbolag som många känner till och som redan för många år sedan var känd för sina legendariska ”pappatunturi” mopeder och högklassiga cyklar. För närvarande planerar och tillverkar bolaget cyklar av typen Tunturi och Nishiki och ansvarar för importen av de cykelmärken som tillhör moderbolaget Accell Group (Haibike, Lapierre, Ghost, Winora & Batavus).

Tunturi lät bygga helt nya lager- och verksamhetslokaler i Åbo, till vilka de flyttade från sina tidigare lokaler under sommaren 2022. Grano hjälpte Tunturi med att varumärka de nya lokalerna, genom att genomföra bl.a. ljusreklam, tejpningar till ingången och lokelerna, informationstavlor och tapeter samt genomförande av smartfilm i förhandlingsrummet för att skapa ett lugnt och privat utrymme.

Päivi Oksanen från Tunturi berättar att Tunturis tidigare lager var fågelvägen nära den nya fina verksamhetslokalen, varvid flyttresan inte var lång. Vad var osaken till flytten?

”Våra gamla lokaler räckte helt enkelt inte längre till och Tunturi behövde öka lagringskapaciteten och modernisera kontorslokalerna. Vi ville ha rum, trivsel och ljus”, berättar Oksanen.

Hennes arbetspar i moderniseringen av Tunturis verksamhetsställen var Katja Vesa, som i sin tur berättar att Tunturi delat sina tidigare verksamhetslokaler med en annan hyresgäst.

”Vi ville bygga lokaler för Tunturi som återspeglar våra värderingar. Även den ekologiska aspekten har beaktats i lokalerna redan under byggskedet. Fastigheten fick BREEAM-klassificeringen ”Very good” för ekologi. I den nuvarande miljövänliga fastigheten kan vi definiera vår verksamhet och t.ex. lokalernas omgivning själva. På tomten har vi ängsblommor i stället för gräsmatta och vi kommer också att få bl.a. bikupor och fågelholkar. Vi ville ha en mycket ekologisk miljö för våra lokaler”, berättar Vesa.

”De nya lokalerna har skräddarsytts precis enligt vår önskan. Vi lämnade allt gammalt bakom oss”, tillägger Oksanen.

Ljusreklam, förhandlingsrum med smartfilm, tejpningar, tapetseringar, informationstavlor och skyltar

Före projektet gällande verksamhetslokalen hade Grano redan en längre tid verkat som Tunturis partner i olika tryckprodukter. Av Granos tjänster använder Tunturi bland annat EMMi Materialhantering som hjälp i marknadsföringen för att administrera sina produktbilder och bildsamlingar.

”Projektet med verksamhetslokalen inleddes under julen 2021, när Tunturi kontaktade oss gällande verksamhetslokalens tejpningar. Projektet blev till slut mycket mer omfattande, en spurt på nästan ett halvår”, berättar Minna Tarvola, Granos nyckelkundschef med ansvar för kundrelationen med Tunturi.

Tarvola berättar att ljusreklamerna genomfördes i byggnaden under projektets första skede. Interiörerna kunde genomföras först senare. Den största ljusreklamen är över tjugo meter lång och väldigt imponerande. ”Lokalernas övriga behov kom egentligen med i projektet genom praktiken”, säger Tarvola.

Hon berättar också att Kimmo Koivukangas, som arbetar vid Grano vid marknadsföringens produktionstjänster, hjälpte Tunturi vid planeringen och genomförandet av olika tejpningar. Som ett exempel på detta nämner Tarvola de stora glasytorna vid ingången till lokalerna, där tejpningar med cykeltema genomfördes för att skapa en trevlig stämning.

”Ingången är helt ljuvlig. Vi har fått mycket feedback på att vår ingång ser bra ut”, berömmer Katja Vesa.

Till byråns förhandlingslokaler vid Tunturi genomfördes tapeter med cykel- och naturtema samt naturligtvis alla informationstavlor och skyltar som behövdes för lokalerna.

Ett av förhandlingsutrymmena är särskilt intressant, eftersom utrymmets glasväggar delvis har tejpats med SONTE-smartfilm. Smartfilmen är en opal tejpning vars funktion baserar sig på tillförsel av spänning från en strömkälla till flytande kristaller. Den tunna smartfilmen är osynlig då den är ”öppen”, men blir vid behov ett opalt insynsskydd.

Filmen är till sin struktur tunn och som upplagd i praktiken transparent. När man vill göra ett rum eller en lokal mer privat lyckas det med hjälp av smartfilm. Med en knapptryckning blir filmen igen transparent och i utrymmet uppnås den rymd som glaselement medför.

”Man beslutade att genomföra en fastsättning av smartfilm i ett förhandlingsutrymme som passeras ofta, eftersom det finns en ingång alldeles bredvid utrymmet. Smartfilmstejpningen är öppen upptill och nertill på glasväggarna, men man kan göra utrymmet privat vid behov”, berättar Päivi Oksanen.

”Vi ville inte ha några gardiner, eftersom temana för våra nya verksamhetslokaler är modernitet och fräschhet. Vi ville att genomförandet skulle följa den linjen”, tillägger Katja Vesa.

Vilken åsikt har företaget med tanke på användningen av smartfilm?

”Man måste erkänna att smartfilmen i förhandlingsutrymmet oftare är grå än transparent”, berättar Vesa och fortsätter: ”Tejpningen ger utrymme ett visst lugn även om det inte skulle synas konfidentiell information på rutan i förhandlingsutrymmet.” Lösningen har verkligen varit trevlig.

”Vackert genomförda, fräscha och uppiggande lokaler” 

Tunturi hade öppet hus i augusti 2022, och då hade bolagets kunder och intressentgrupper möjlighet att bekanta sig med de nya lokalerna.

”Vad jag fått höra efter att vi hade haft öppet hus var att många hade sagt: `Ni har verkligen fräscha och uppiggande lokaler´ och vi fick beröm för de vackra genomförandena”, berättar Oksanen om responsen de fått.

Under öppna huset hade några lokaler ännu inte slutförts. Ett av dessa var korridoren mellan byrån och lagret, där det på väggen fanns bekanta tavlor från Tunturis tidigare lokaler.

”Då började vi fundera på om vi kunde få något mer även till den korridoren – något med cykeltema för att korridoren inte skulle vara så hård och ödslig”, säger Oksanen.

Slutligen var de utprintade aluminiumkompositskivorna som fästes på korridorväggen de sista stora ytorna som färdigställdes i Tunturis verksamhetsställen. ”Sammanfattningsvis har vi fått väldigt positiv respons för våra lokaler”, prisar Oksanen.

Senare på hösten fyllde Tunturi 100 år, vilket var en annan stor satsning bland höstens evenemang hos Tunturi. ”Även våra internationella gäster och Tunturis styrelsemedlemmar berömde lokalerna”, fortsätter Oksanen. Katja Vesa håller med sin kollega och säger att alla gäster utan undantag tycker att de nya lokalerna är trevliga och vackra.

En bra kontakt enda sedan den första kontakten

Päivi Oksanen berättar att det har varit trevligt att arbeta med Grano genast från den första kontakten.

”Vi fick genast en bra kontakt med Minna. Om jag säger något, känns det som om hon lätt förstår vad vi menar och vill ha”, säger Oksanen.

”Själv minns jag när vi valde tejp för avskiljare mellan rummen och korridorväggarna.” Grano kom genast med ett förslag som liknade oss”, berättar Katja Vesa för sin del och fortsätter: ”Jag anser att vi fått jättebra förslag och Grano förstår våra behov – vilket slags slutresultat vi vill ha i våra lokaler. Det har varit oerhört lätt med dem.”

”Minna besökte oss även under projekten för att se hur genomförandet ser ut”, säger Vesa och berättar att hon inte anser att denna verksamhetsmodell är självklar. ”Hon var med i projektet enda till slut och försvann inte när arbetet hade sålts.” Ett stort tack även för det.”

Tunturis kvinnliga duo berättar att de anser att Granos starka sidor består av lång erfarenhet, flexibilitet och lätthet. De anser också att Granos varumärke är mycket starkt och känt. Deras upphandlingsbeslut påverkades också av att Tunturi hittade allt det önskade sig från Grano ”under ett tak”.

“Grano är ett lättillgängligt företag. Oberoende problem, så har vi fått en lösning till det”, berättar Oksanen.

”Ett varmt tack till Minna och hela Grano-teamet”. Med dessa ord avslutar Oksanen och Vesa intervjun och påpekar slutligen att man inte får glömma att tacka det trevliga och kompetenta monteringsgänget.

 

“Grano är ett lättillgängligt företag. Oberoende problem, så har vi fått en lösning till det”.

Päivi Oksanen
Financial Secretary, Tunturi Ab

Så här ser det ut hos Tunturi

 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
 • Ljusreklam och smartfilm – helt nya lokaler för Tunturi
Artikeln har publicerats 10.10.2023 och den har uppdaterats 14.03.2024.
Kontakta oss