Spår av Granos arbete syns mångsidigt i utställningarna på Amos Rex

Konstmuseet Amos Rex strävar alltid efter att erbjuda överraskande intryck och unika upplevelser. Sommaren 2021 får besökarna dessa upplevelser genom utställningen Blick, ett gemensamt, multisensoriskt allkonstverk av bildkonstnär Raija Malka och tonsättare Kaija Saariaho. Grano har medverkat i uppbyggnaden av flera utställningar på Amos Rex.

Uppbyggnaden och invigningen av en ny utställning är alltid en process i flera etapper som kräver sömlöst lagarbete mellan flera olika aktörer.

– Alla är alltid verkligen entusiastiska när ett nytt projekt drar igång. När invigningen närmar sig, växer också entusiasmen och alla vill ro utställningen i hamn lika mycket, glädjer sig Krista Mamia, utställningsassistent vid Amos Rex.

– Utställningen väcks ju till liv på riktigt först när folk kommer och upplever den. Och det är det som är själva kärnan i det vi gör, beskriver Ida Kukkapuro, kommunikationsplanerare vid Amos Rex.


EMMi förbättrar den digitala arbetsergonomin

Grano och Amos Rex har samarbetat i flera utställningar och Granos arbete syns ofta i stor utsträckning i utställningarna. Amos Rex har nyligen implementerat användningen av EMMi, Granos program för material- och informationshantering. 

– Det att hanteringen av filer fungerar bra och att materialet som rör sig i bakgrunden flyter på bra är arbetsergonomi i en digital miljö. Det är verkligen superviktigt och minskar stressen samt arbetsbelastningen jättemycket, betonar Kukkapuro.

– Grano är en mycket viktig samarbetspartner för Amos Rex. Det syns i åtskilliga aspekter av vår verksamhet, konstaterar Amos Rex museichef Kai Kartio.

Väggdekoren var utmanande

För Blicks del syns spår av Granos arbete till exempel i utställningsguiden Gallery Guide och i väggdekoren. Väggdekoren genomfördes av Granos skyltmontör Marko Rautavirta. De småskaliga bokstavstejpningarna med matt yta var inte de enklaste att förverkliga.

– Museer är lite speciella såtillvida att flera personer deltar och bestämmer tillsammans exakt var tejpningarna ska monteras. Ofta testar man flera olika alternativ tills alla ger sin välsignelse och arbetet kan genomföras, berättar Rautavirta.

Allt exakt rätt

På utställningen fungerar Gallery Guide som besökarens guide och man vill satsa på dess layout. Utöver Gallery Guide har Grano tryckt inbjudan till utställningen samt affischer och vykort.

– Vi på Grano upplever att ansvaret ligger hos oss – i synnerhet så här i sluttampen, då allt måste bli färdigt inför presskonferensen. När utställningen invigs och man upptäcker att någonting ännu saknas, måste de ordnas fort, ibland med bara några timmars framförhållning. Detta har verkligen varit ett intressant projekt, konstaterar Granos nyckelkundschef Petri Leiste.

I Grano uppskattar Amos Rex i synnerhet att Grano på bred basis förstår de utmaningar som är förknippade med verksamhetsområdena för en mångsidig aktör som Amos Rex. Samtidigt är man redo att utföra allt in i det sista, till minsta detaljen.

– Raija Malka förde konstverk till Granos tryckeri efter vilka man kunde justera färgtonerna i inbjudningskorten precis exakt rätt. Det är på den här nivån vi jobbar, ler Kartio.

Artikeln har publicerats 10.09.2021 och den har uppdaterats 30.08.2023.