Kumppanuus Granon kanssa mahdollisti Pedapuulle uudenlaisen kasvun

Iloiseksi kasvuyritykseksi kuvailtu oululainen Pedapuu on kahden naisen ratkaisu varhaiskasvatuksesta puuttuneisiin pedagogisiin materiaaleihin. Kun yrittäjien sivutyöstä kasvoikin alallaan kansallisesti tunnettu tekijä, tarvittiin yhteistyöhön dynaaminen kumppani.

Varhaiskasvatuksen opettaja ja liikunnanohjaaja Auli Ikonen sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Laura Huhtiniemi olivat molemmat työssään lasten kanssa huomanneet saman: päiväkodeissa ei ollut tarpeeksi konkreettista, pedagogista ja yhtenevää opetusmateriaalia.

Digitaalista materiaalia kyllä löytyi, mutta Ikosen ja Huhtiniemen mukaan pienten lasten kanssa näytöt eivät koskaan voi korvata käsin kosketeltavia asioita. Tunnekorteille, loruille ja liikuntahetkiin sopiville opetusmateriaaleille oli tarvetta – ja monet varhaiskasvatuksen työntekijät päätyivätkin askartelemaan materiaaleja iltaisin työajan jälkeen.

Tavallaan Pedapuunkin tarina alkoi niin. Vuonna 2019 Ikonen ja Huhtiniemi ryhtyivät valmistamaan materiaaleja iltaisin ja viikonloppuisin. Sivutyössä syntyivät toiminnanohjaus- ja päiväjärjestyskortit sekä vuodenaikalorut. Ensimmäiset painokset korteista olivat muutaman kymmenen kappaletta. 

Ja sitten suosio alkoi kasvaa: syksyllä 2021 ystävykset ovat voineet siirtyä täysipäiväisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan lapsilähtöistä pedagogista materiaalia varhaiskasvatuksen työntekijöiden tueksi. Tähän on tarvittu myös Granon apua.

Uusia tuotteita suunnitellessa ensimmäisenä testiyleisönä saattavat olla sohvatyynyt. Sen jälkeen tuotteita testataan tuttujen lasten ja lapsiryhmien kanssa.

Materiaalien turvallisuus on erityisen tärkeää

Pedapuun sympaattisten eläinhahmojen kuvittama tuoteperhe on laajentunut viime vuosina valtavasti, ja myös tilausmäärät nousseet. Nyt tuotteita tilataan keskimäärin 200–1000 kappaleen eriä. Kysynnän kasvaessa oli myös aika etsiä yhteistyökumppani, joka pystyisi toteuttamaan Ikosen ja Huhtiniemen toiveet tiukallakin aikataululla.

Nopeuttakin tärkeämpiä kriteereitä uutta kumppania etsiessä olivat vastuullisuus ja laatu. Kun kyse on lapsista, turvallisuudesta ei voi tinkiä.

– Granolla vastuullisuus ei ole pelkkää sanahelinää, vaan heillä on sertifikaatit. Myrkyttömyys ja turvallisuus on erityisen tärkeää, koska tuotteitamme käytetään pienten lasten opettamiseen, sanoo Auli Ikonen.

Kätevät kortit kulkevat mukana kaikkialle päiväkodin arjessa, tapahtuuhan toiminnanohjausta niin eteisessä, liikuntahetkillä kuin ulkonakin.

– Yritäppä näyttää kymmenelle kolmevuotiaalle kännykän näytöltä näitä asioita! Laura Huhtiniemi naurahtaa.

Hän kertoo, että Pedapuu haluaa luoda materiaaleja, joilla yksi ihminen voi ohjata kokonaista lapsiryhmää. Kasvattajat kaipaavat konkreettisia opetusmateriaaleja, Huhtiniemi tietää vuosien työkokemuksella varhaiskasvatuksen puolelta.

Tuotteiden kuvittamisesta vastaava Huhtiniemi on luonut kokonaisen tuoteperheen, jossa erilaiset metsän eläimet seikkailevat. Tunnistettavat hahmot tekevät Pedapuun materiaaleista yhtenäisen kokonaisuuden, josta löytyy tukea lasten kanssa työskentelyyn aina esi- ja alkuopetukseen asti.

Vaatimustaso on korkea myös kuvien suhteen. Kun lapsille opetetaan perusasioita, kuten värejä ja muotoja, on kuvien oltava selkeitä ja todenmukaisia, mutta kuitenkin lapsia kiinnostavia.

– Esimerkiksi Karhun pitää olla karhun näköinen ja värinen. Granon kanssa meillä kohtaa näkemys tuotteiden laadusta ja asiakkaan tärkeydestä, Ikonen ja Huhtiniemi toteavat.

Pedapuu ei päästä Granoa helpolla

Yhteistyö Granon kanssa on sujunut yrittäjien mukaan “jouhevasti ja helposti”, mutta Huhtiniemi tunnustaa, että toisinaan Pedapuun menestys asettaa paineita kumppanillekin.

– Joskus kun teemme tilausta, sanomme pilke silmäkulmassa, että olisimme oikeastaan tarvinneet näitä jo eilen. Mutta Granolla tiedetään heti mitä tarvitsemme, ja tuotteet tulevat seuraavana päivänä, kiittelee Huhtiniemi. 

Granolaiset ovat tulleet kaksikolle tutuksi, ja erityistä kiitosta saa Granon dynaamisuus: Pedapuun yrittäjillä on suorat numerot niin tuotantoon kuin graafiselle suunnittelijalle, ja koko Granon henkilökunta saa kehuja asiantuntemuksestaan sekä omistautumisestaan asiakkaan auttamiseen.

Jari Nevala on tietenkin meille tärkein yhteyshenkilö, mutta on hienoa, kuinka koko henkilökunta on ottanut Pedapuun asiat omakseen. Granon toimistolla on niin hersyvän hauska tunnelma, että sinne voisi mennä itsekin töihin! Ikonen nauraa.

Onneksi Pedapuu tarjoaa yhä enemmän työtä tekijöilleen: Tänä vuonna yritys onnistui solmimaan sopimuksen merkittävän alan jälleenmyyjän kanssa. Ikosen ja Huhtiniemen mukaan osa kunniasta kuuluu Granolle.

– Uskallamme tehdä isoja sopimuksia, kun meillä on tällainen luotettava yhteistyökumppani kuin Grano. Siellä ehkä välillä pyyhitään vähän hikeä otsalta, kun me kerromme mitä tarvitaan ja millä aikataululla, mutta aina se järjestyy, yrittäjät nauravat.

Laura Huhtiniemen mukaan Grano on nimenomaan kasvun mahdollistaja. Pedapuun yrittäjät voivat keskittyä ydinosaamiseensa, kun Grano huolehtii tuotteen valmistuksesta ja laadusta. Esimerkiksi varastointipalveluiden ostaminen on Huhtiniemen mukaan erinomainen lisä palveluihin. Myös Granon tilausjärjestelmille Pedapuussa uskotaan olevan käyttöä tulevaisuudessa.

Yhteistyö Granon kanssa ruokkii yrittäjien luovuutta

Vauhdikkaasti kasvavalta Pedapuulta on yrittäjien mukaan toistuvasti toivottu myös kääntämään tuotteita. Suomalaisen varhaiskasvatuksen lämminhenkiset ja opettavaiset materiaalit kiinnostaisivat varmasti myös muitakin, ja Auli Ikosen mukaan käännöspalveluista onkin jo alustavasti Granon kanssa keskusteltu. Ikonen ja Huhtiniemi ovat kokeneet, että Grano on mukana kehittämässä kasvavaa Pedapuuta.

– Olemme olleet ilahtuneita siitä pyyteettömästä avunannosta, jolla Grano on antanut oman mausteensa meidän tuotekehitykseen. Heillä on innovatiivinen ote, Ikonen kehuu.

Nyt kaksikko visioi printtituotteiden rinnalle muitakin opetusmateriaaleja kuin perinteisiä kartonkikortteja. Ikosen mukaan usein Granolla joku esittelee uuden materiaalin tai tekniikan, ja siitä luovien yrittäjien ideat lähtevät rullaamaan.

– Ja Granolla ollaan aina mukana, että etsitään ratkaisu kaikkeen!

Pedapuun naiset painottavat, kuinka pitkä prosessi uuden tuotteen kehittäminen on. Ennen kuin uusi korttisarja otetaan tuotantoon, sitä testataan monenlaisella yleisöllä. Ensin kotona sohvatyynyistä kootulla katsomolla, sitten tuttujen lasten ja lapsiryhmien kanssa.

– Kun tuotteen saan valmiina käteen, niin siinä on se koko valtava työmäärä mikä on tehty. Siinä on satoja tunteja työtä ja valmis tuote on monen ihmisen onnistumisen tulos. Se on palkitsevaa, Ikonen hymyilee.

– Uskallamme tehdä isoja sopimuksia, kun meillä on tällainen luotettava yhteistyökumppani kuin Grano.

Auli Ikonen & Laura Huhtiniemi

yrittäjät, Pedapuu Oy

 

Tutustu Granon kielipalveluihin >>

Pedapuulle näyttävät materiaalit Granolta

  • Materiaalien turvallisuus on Pedapuulle erittäin tärkeää.
  • Sympaattiset eläinhahmot näkyvät tuotteissa.
  • Kuvien ja numeroiden on oltava selkeitä, mutta kuitenkin lapsia kiinnostavia.
  • Laadukkuus ja vastuullisuus olivat Pedapuulle tärkeitä tekijöitä projektissa.
  • Materiaalien turvallisuus on Pedapuulle erittäin tärkeää.
  • Sympaattiset eläinhahmot näkyvät tuotteissa.
  • Kuvien ja numeroiden on oltava selkeitä, mutta kuitenkin lapsia kiinnostavia.
  • Laadukkuus ja vastuullisuus olivat Pedapuulle tärkeitä tekijöitä projektissa.
Juttu on julkaistu alun perin 17.08.2022 ja sitä on päivitetty 28.09.2022.
Ota yhteyttä