Siirry suoraan sisältöön

Poikkeukselliseen valokuvanäyttelyyn kaikki Granolta

Poikkeukselliseen valokuvanäyttelyyn kaikki Granolta

Keski-Suomen museossa Jyväskylässä ei kaikki ole aivan sitä miltä ensivilkaisulla näyttää. Kahden eri museon yhdistävä välikäytävä on parhaillaan rakenteilla ja yläkerran vaihtuvan näyttelyn tilassa on avautunut Jussi Jäppisen oivaltava ”Näin sen näin” -valokuvanäyttely.

Jyväskylässä avautui Jussi Jäppisen "Näin sen näin" -valokuvanäyttely, jonka Jäppinen työsti valmiiksi yhdessä Granon kanssa.

Jussi Jäppinen on pitkän linjan monitoimimies. Itse hän kuvailee itseään filosofian tohtoriksi, graafiseksi suunnittelijaksi, tietokirjailijaksi, valokuvaajaksi ja rumpaliksi.

– Aina kun rupean jotain tekemään se vie mennessään, Jäppinen hymyilee.

Salaisuus piilee yksityiskohdissa

Visuaalisesti virittyneen henkilön huomion vie välillä yllättävät yksityiskohdat ja asioita nähdään siellä missä muut eivät niitä välttämättä näe. Nimenomaan tähän perustuvat nyt esillä olevat 75 kuvaa, joiden yksityiskohdat saavat täysin uuden merkityksen ja ulottuvuuden.

– Kaikki on saanut alkunsa jo ensimmäisestä tekemästäni gradusta, joka käsitteli kaupunkiympäristön muutosta. Sen yhteydessä olen kuvannut paljon rakennuksia ja yksityiskohtia. Miltä asiat ovat näyttäneet ennen ja miltä ne näyttävät nyt. Tässä mennään vähän pidemmälle. Olen katsonut yksityiskohtia ja läiskiä, ja nähnyt niissä milloin mitäkin, Jäppinen pohtii.

Näyttelyssä yhdistyvät eri pintamateriaalien yksityiskohdat toisesta kuvasta otettuun yksityiskohtaan. Vanerilevystä otetusta kuvasta paljastuu maisema, johon on istutettu joutsen lentoon lähdössä. Vanhan kirkon seinässä olevasta ikkunapaikasta kuvastuu ikkunan läpi aikoinaan näkyneet ihmiset. Maassa lojuvasta kepistä tuleekin lisko, kun sen asettaa oikein.

Pitkä yhteistyö Granon kanssa

”Näin sen näin.” Tai englanniksi ”Scenes Seen.” Sanaleikki kuvastaa kuvien leikkiä oivallisesti.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Grano on ollut tekemässä kaikki näyttelyn 75 kuvaa. Jäppisellä ja Keski-Suomen Museolla on ollut Granon kanssa pitkä yhteistyö juontaen juurensa aina aikaan ennen Granoa, kun edeltäjänä Jyväskylässä toimi Kopijyvä.

– Olen teettänyt töitä Granolla jo 80-luvulta asti. Julisteita ja esitteitä, suurkuvia, teippauksia ja muutaman kirjankin, Jäppinen muistelee.

Paikallinen palvelu oli Jäppiselle tärkeää, mutta vielä tärkeämpää oli pitkän yhteistyön tuoma varmuus ja luottamus.

– Kun näyttelyn kuvat on otettu vanhoista seinistä ja pintamateriaaleista, tulostettujen kuvien pinta ei voi olla kiiltävä. Niissä pitää olla rosoisuutta ja luonnollisuutta, jotta tekstuurit välittyvät parhaalla tavalla katsojalle. Granolla oli ratkaisu; kahdesta kolmeen senttimetriä paksu kangasmaista pintaa jäljittelevä taulu, jolla valokuvista tulee esineitä eikä pelkkiä lätkiä seinällä, Jäppinen kiittelee.

Monipuolisia ratkaisuja

Canvastyyppiset taulut tehtiin Granon Vantaan toimipisteessä, josta ne toimitettiin suoraan Jyväskylään museon tiloihin. Ensin tehtiin pari koetulostusta, jotta varmistuttiin laadusta. Jäppinen kertoo huokaisseensa, kun näki koetulosteet. Ne täyttivät tarkimmatkin kriteerit.

Taulujen lisäksi näyttelytilaan tehtiin muutama isompi taulu kapalevylle, sekä kaksi seinään teippaamalla maisemoitua kuvaa.

– Isompi seinäkuva on yli kymmenen metriä leveä ja kolme metriä korkea. Hieman minua jännitti, miten pikselit noin isossa kuvassa erottuvat, mutta turhaan. Voin sanoa, että tekniikka on vuosien saatossa kehittynyt aika paljon. Lisäksi iso kuva teipattiin osissa ja sen asennus mietitytti. Granolta tulivat asennushenkilöt laittamaan teipit paikalleen. Kaikki kävi todella helposti, Jäppinen kiittelee.

Tehtävä suoritettu

Näyttelystä jo nyt tullut palaute on yllättänyt Jäppisen. Hän osasi odottaa, että taulut herättävät keskustelua, mutta positiivisen palautteen määrä on yllättänyt. Taulut ovat myös myynnissä ja niistä yksi varattiin jo heti alkajaisiksi.

– Grano onnistui tehtävässään, sen voin sanoa ihan suoraan. Jälki oli hyvää, ajoitus oli kohdallaan ja luottamus on kaiken keskiössä. Kun näyttelyn avaamisen aika on, kaikki pitää olla kunnossa ja paikoillaan. En keksi mitään huonoa sanottavaa, Jäppinen naurahtaa.

Näyttely on avoinna yleisölle vapunaattoon asti, eli 30.4.2023. Keski-Suomen Museo, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä.

Koe näyttely paikan päällä! >>

Kuvat: Jussi Jäppinen 2023

Jussi Jäppisen Näin sen näin -valokuvanäyttely sai positiivista palautetta

  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
  • Kuva: Jussi Jäppinen
Ota yhteyttä