Tillbaka
Savonlinja hör till det finländska nationallandskapet och illustrationerna i temat Finland på bussarna beskriver företagets hundraåriga resa genom landet. Det nya utseendet tar sig tydligt till uttryck i busstejpningarna. Nu är Savonlinjas bussar bättre synliga än tidigare när de dekoreras med tejpningar i temat Finland.

 

savonlinja.png

– I regel tejpar vi cirka tre bilar per vecka, berättar servicechefen Arto Ursin från Savonlinja. På samma ort tejpas bara en bil åt gången. Det nya Finlandsutseendet bygger på Savonlinjas varumärkesprocess.

 

– Vi har fått bara positiv respons, konstaterar Arto Ursin om det nya utseendet. Utseendet har designats av brand- och reklambyrån Nitro ID. Innan de nyare bilarna tejpas har de målats gula både fram- och baktill. Också taket är gult. Grundfärgen på de äldre bilarna är fortsatt vit och de fixas och målas enligt behov. Efter målningen tejpas bilen i samma lokaler.

– Vi har strävat efter att ordna med målningar och tejpningar så att bilen blir färdig på en vecka, berättar Ursin. Utöver i den egna verkstaden har bilar också tejpats i St. Michel, Villähde, Joutseno, Juankoski och Juva.

 

Hela bussparken under det nya varumärket

Projektet har börjat bra och samarbetet med Grano har fungerat smidigt.

– Slutresultatet är lyckat och vi har bara fått positiv respons, berömmer Ursin. Arbetet kommer att pågå ännu länge, för det finns fortfarande många bilar som ska tejpas. Bussparken förnyas dessutom ständigt och äldre bussar tas ur bruk.

savonlinja_teippien_asennus.png

Tejpningar lätt och enkelt

Grano gör alltid upp tidtabellen för tejpningar utifrån kundens önskemål. Vid behov kan bussar också tejpas mycket snabbt, till och med på natten.

– Eftersom varje buss i regel går igenom en individuell behandling i målarverkstaden innan den tejpas vet vi oftast i god tid när tejpningen ska äga rum, berättar Simo Lehti, kundrelationschefen för Granos enheter i Kotka och Kouvola. Själva tejpningen tar från en halv till en hel dag, beroende av bussen.

– Även flera bussar kan tejpas under samma dag om det finns flera montörer eller om man tejpar på flera orter samtidigt, förklarar Lehti. Tejper produceras snabbt vid Grano tack vare den massiva maskinkapaciteten. Utöver märket av fordonet som ska tejpas ska man också beakta bland annat antalet axlar, luckor och dörrar i bilen samt var de finns så att viktig grafik inte hamnar till exempel på hjulen.