5 syytä, miksi asiakas- tai järjestölehti on vaikuttava viestintäkanava

Lue 5 syytä, miksi asiakaslehti ja järjestölehti tarjoavat vaikuttavaa viestintää

Painettujen lehtien osuus on Suomessa edelleen merkittävä. Pelkästään aikakauslehtinimikkeitä löytyy yli 3 000. Perinteisiä painettuja medioita pidetäänkin Suomessa edelleen uskottavimpina ja luotetuimpina.

 

Asiakas- ja järjestölehtien kohdalla tutkimustulokset ovat suorastaan hämmentävän kovia. Aikakausmedian tutkimuksen mukaan yli neljä viidestä lukee ammattilehtensä jokaisen numeron. Vieläkin suurempi osuus pitää lukemansa lehden sisältöä melko tai erittäin tärkeänä tietolähteenä. Melkein puolelle lehti on tärkein ammattitiedon lähde.  

 

Digitaalisuus asettaa myös painetuille lehdille uudenlaisia haasteita – ja toki myös mahdollisuuksia. Nykyisin löytyy mitä erilaisimpia innovatiivisia ratkaisuja, joilla perinteistä painettua ilmaisua voi rikastaa ja laajentaa ennen kokemattomiin ulottuvuuksiin. Myös modernin painotekniikan haptiset ratkaisut ja muut erikoisefektit pystyvät syventämään lukijakokemusta.

 

Kokosimme viisi kohtaa, jotka kannattaa huomioida, kun mietit asiakas- tai järjestölehtesi toteutusta osana viestintästrategiaasi:     

 

1) Asiallinen tieto halutaan lukea paperilta 


Paperille painaminen, julkaiseminen ja jakeleminen on edelleen uskottavaa: Tutkimusten mukaan asialliseksi koettu tieto halutaan lukea paperilta. Siksi reilusti yli puolet lehtien lukijoista kokee, että niiden tarjoama sisältö on myös hyödyllistä. 


2) Painettu media luo enemmän arvoa ja siihen luotetaan
 


Kohderyhmät ja lukijakunnat ovat pienentyneet, mutta samalla erikoistuneet ja jalostuneet. Sitoutuneisuus on korkealla tasolla ja saatu tieto koetaan arvokkaaksi, koska se on arvokkaassa ympäristössä.
 

 

Oxfordin yliopisto selvitti Suomen luotetuimpia mediabrändejä: kärkikahinoissa olivat nimenomaan painetuista medioistaan tunnetut Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti. Näistä jälkimmäinen on keskeisesti painettu aikakauslehti, jota useimmat asiakaslehdet edustavat. Miksi painettuun sanaan edelleen luotetaan? 

 

Yhdeksi syyksi voimme arvella tottumuksen ja kunnioituksen, mutta myös painamiseen liittyvän prosessin, joka nostaa tuotannon rimaa digitaalisia prosesseja enemmän. Painokoneen huristeltua editointimahdollisuuksia on vähemmän.   


3) Painettu lehti on edelleen mieluisin käyttöliittymä
 


Painettu lehti on konkreettinen esine. Se on enemmän kuin silmä hahmottaa. Sitä voi koskettaa, sillä voi tehdä fyysisen vaikutuksen.
Ei ihme, että luksusbrändit luottavat edelleen lujasti printin voimaan.  

 

Kaiken lisäksi se on käyttöliittymänä niin vanha ja koeponnistettu, että se toimii: parhaimmillaan se on ylivoimaisen nopea ja rauhoittavan hidas yhtä aikaa. Lehdistä on sanottu, että ne edustavat lukijalleen omaa aikaa. Niitä luetaan silloin, kun olosuhteet ovat suotuisat ja aikaa omaksumiselle on riittävästi.  

 

 

4) Painettu lehti luo itselleen historian


Myös diginatiivit haluavat tarttua painettuun lehteen, parhaimmassa tapauksessa he haluavat tehdä sellaisen itse. Jättää jäljen. Toisin kuin digimedioiden hektisessä ympäristöissä, joita leimaa ajankohtainen välittömyys, sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja algoritminen seuranta, tarjoaa painettu media parhaimmillaan seesteisen ja vapaaehtoisen offline-ympäristön.  

 

Paperille painetut lehdet myös luovat itselleen historian: Monet laadukkaat julkaisut halutaan säästää, niihin palataan ja niistä muodostuu pienimuotoinen käsikirjasto.  

 

 

5) Painettu lehti matchaa digitaalisten alustojen kanssa

 

Painetun lehden ei tarvitse olla pelkästään painettu. Sen sisältöjä voi laajentaa vaikkapa AR- eli Augmented Reality -ratkaisuilla. Lehden sisällöt voi julkaista myös digitaalisina näköisversioina tai laajennettuina itsenäisinä digiversioina, jolloin yksittäinen lehtijuttu laajenee esimerkiksi videoiden ja kuvasarjojen avulla.

 

Valmiiden HTML5-ratkaisujen avulla sisällöt voidaan myös sijoittaa suoraan sivustollesi tai jakaa muissa tarkoituksenmukaisissa ympäristöissä. Kaikki asiakas- tai järjestölehtesi sähköiset versiot on mahdollista koota digitaaliseen kirjastoon, yhden osoitteen alle. Samalla voit seurata sisältöjen analytiikkaa ja kehittää sisältöjäsi haluamaasi suuntaan.

 

***

 

Haluatko tietää lisää asiakas- ja järjestölehtien mahdollisuuksista? Meiltä Granosta saat avun ja tekniikan lehden painamiseen ja e-julkaisemiseen. Käytössäsi ovat kaikki modernit menetelmät arkki-offsetista digitaaliseen painatukseen. Saat myös asiantuntevaa apua paperin valinnasta graafiseen suunnitteluun ja taittoon aina postitukseen ja varastointiin asti. Ota rohkeasti yhteyttä tai jätä tarjouspyyntö!


Asiakas- ja järjestölehdet Granosta

Juttu on julkaistu alun perin 10.09.2020 ja sitä on päivitetty 3.04.2023.