Siirry suoraan sisältöön

Digitalisaation tuoma muutos kiinteistön tiedon elinkaarihallintaan

Digitalisaatio ei ole pelkästään digitaalista tiedonhallintaa yritysten lukuisissa tietojärjestelmissä, vaan uuden arvon tuottamista tiedon avulla. (Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA raportti n:o 42)

Rakennusalan ammattilaiset kerääntyvät tulevalla viikolla Suomen suurimpaan rakennusalan tapahtumaan FinnBuildiin. Minulla on kyseisessä tapahtumassa puheenvuoro digitalisaation tuomasta muutoksesta kiinteistön tiedon elinkaarihallintaan. Olenkin viime aikoina aiheeseen liittyen käynyt monia mielenkiintoisia keskusteluja alan ammattilaisten kanssa.

Digitalisaatio, kiinteistön tiedonhallinta ja kiinteistön elinkaari – ainakin nämä kolme asiaa ovat ajankohtaisia teemoja rakennusalan ammattilaisten arjessa. Monilla on näihin asioihin myös oma henkilökohtainen mielipide. Digitalisaation muutoksessa jotkut pohtivat: Oliko ennen paremmin kuin nyt?

Moni kokee kiinteistötiedon elinkaariajattelun omasta työstään käsin ja siksi harvemmin tulee pohtineeksi, miten laajasta ja ajankohtaisesta käsitteestä on kyse. Pohdintaa on myös kysymysten ympärillä: Onko digitalisaation aikaansaama muutos lopullinen? Mitä hyötyä digitalisaatiosta on ollut rakennusalalle? Kun maailma muuttuu, miten meidän tulisi reagoida näihin asioihin?

Asiakkaalle tuotettava arvo

Useat toimialat ovat kokeneet merkittäviä muutoksia ja rakennusala ei ole tästä poikkeus. Mielestäni ETLA:n raportissa oleva näkemys uuden arvon tuottamisesta tiedon avulla johdattaa meidät kysymään arjen kehitystyössä – onko asiakkaalle tuotettava arvo toiminnan keskiössä?  

Oman kokemukseni kautta, ohjelmistokehittäjän näkökulmasta, oleellisinta on pitää koko hankkeen ajan mielessä, kenelle tätä ollaan tekemässä. Ohjelmistokehittäjän tulee pitää fokus asiakkaalle tuotettavassa arvossa ja muistaa kuunnella asiakasta. Asiakkaan näkökulmasta oleellisinta on kysyä, kyseenalaistaa ja haastaa.

Kivien louhinnasta kierrätykseen

Moni rakennusalan ammattilainen tekee työtä elinkaaren yksittäisessä vaiheessa. Esimerkiksi hankesuunnittelu- tai rakennusvaiheessa. Rakennuksen elinkaari on kuitenkin laaja käsite, joka voidaan myös ymmärtää raaka-aineiden hankintavaiheesta purku- ja kierrätysvaiheeseen. Miten tiedonhallinta liittyy elinkaarihallintaan, kustannussäästöihin tai vaikkapa hiilijalanjälkeen?

Tutustu SokoProhon >>

 

Juttu on julkaistu alun perin 9.10.2018 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.