Grano lisensoi suojavarusteosaamistaan maailmalle ja käynnisti suojavarusteiden massatuotannon

Grano käynnisti suojavarusteiden massatuotannon

Suomalainen markkinointiviestinnän tuotantoyhtiö Grano lähtee viemään maailmalle osaamista koronaviruspotilaiden hoitoon tarvittavien suojavarusteiden valmistuksesta lisenssimallilla. Tuotekehitys johti jo ensimmäisiin tilauksiin Suomessa ja tuotannon käynnistymiseen 100 000 kappaleen viikkovauhdilla. 

Grano Oy on kehittänyt ja patentoinut ensimmäisen suomalaisen tuotesuunnitelman ja tuotantomallin terveydenhuollossa ja koronaviruspotilaiden hoidossa tärkeille hengittäville hihallisille suojaesiliinoille sekä käynnistänyt ensimmäiset toimitukset suomalaisille asiakkailleen.

Hengittävän suojaesiliinan design sekä tuotantomalli on paketoitu valmiiksi lisenssikokonaisuudeksi, jolla markkinointiviestinnän tuotantoyhtiöt tai painotalot missä vain maailmassa voivat aloittaa terveydenhuollolle elintärkeän tuotannon nopeasti. Malli luo alustan, jolla suojavarusteita voidaan tulevaisuudessakin tuottaa nopeasti ja tehokkaasti.

– Suojavarusteista, kuten hengittävistä suojaesiliinoista on koronaviruksen myötä huutava pula terveydenhuollossa ympäri maailman. Pelkästään Suomen sairaaloissa tarvitaan yli 100 000 esiliinaa päivässä. Lisenssimme antaa tuotantolaitoksille ja painotaloille valmiin tuotantomallin testattuun suojavarusteeseen ja mahdollistaa tuotannon aloittamisen ja laajentamisen nopeasti, sanoo Granon toimitusjohtaja Pekka Mettälä.

Grano on kehittänyt tuotteen ja tuotantomallin vuorovaikutuksessa työ- ja elinkeinoministeriön TEM:n kotimaisen valmistuksen edistämisen hankkeen sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa. Lisenssimalli syntyi nopean tuotekehityksen tuloksena, ja seuraavaksi Grano aloittaa lisenssin myymisen tuotantoyhtiöille ja painotaloille Suomessa ja Pohjoismaissa.

– Heti koronaviruspandemian alussa aloitimme nopeasti selvittämään mahdollisuuksiamme kehittää ja tuottaa suojavarusteita Suomen sairaaloille. Teimme töitä lähes vuorokauden ympäri auttaaksemme suomalaista terveydenhoitoa vaikeassa tilanteessa. Suojaesiliinan tuotekehityksen myötä loimme tuotannon lisenssimallin ja nyt kartoitamme asiakkaita ja yhteistyökumppaneita Suomesta ja Pohjoismaista, sanoo Granon suurkuvatuotannon johtaja Jani Ojanen.

Kehitystyö on jo johtanut ensimmäisiin tilauksiin Suomessa. Asiakkaiden nimiä ei voida julkistaa vielä tässä vaiheessa. Grano pystyy tuottamaan yhteensä 100 000 esiliinaa viikossa toimipaikoillaan Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Esiliinat valmistetaan Walki Groupin toimittamasta pinnoitetusta ja hengittävästä kuitukankaasta, joka on SGS Fimkon testaama ja varmistama. Suojaesiliinojen kankaan tulee hengittää, sillä muuten niiden käyttäminen on tukalaa.

– Koronaviruspotilaita ei kyetä hoitamaan ilman asianmukaisia suojavarusteita, ja on erittäin tärkeää pystyä tuottamaan niitä kotimaassa nopeasti ja järkevin kustannuksin. Suomen terveydenhuolto ei voi toimia täysin ulkomaisten toimittajien varassa, sanoo Granon toimitusjohtaja Mettälä.

Suojaesiliinatuotannon käynnistämisen myötä Grano Oy pystyy perumaan henkilöstönsä lomautuksia. Lisäksi tuotantoa on mahdollista kasvattaa Granolla ja alihankintaketjussa, mikä loisi uusia työpaikkoja.

– Granolaisilla on kova halu auttaa Suomea, sen yrityksiä ja kansalaisia yli tämän poikkeuksellisen tilanteen. Meillä on eniten Suomessa suojaesiliinojen tuotantoon sopivia tuotantoyksiköitä, ja olemme kyenneet järjestelemään tuotekehityksen ja tuotannon hyvin nopeasti kansalliseen tarpeeseen. On mahtavaa kyetä auttamaan terveydenhuollon ammattilaisia, jotka pitävät suomalaisista huolta, Pekka Mettälä sanoo.

 

Grano käynnisti suojavarusteiden massatuotannon.

 

Juttu on julkaistu alun perin 18.05.2020 ja sitä on päivitetty 11.10.2022.