Grano tiedottaa työnseisauksesta

Granon tiedote mahdollisesta työnseisauksesta

EDIT: LAKKO PERUTTU

Hyvät asiakkaamme ja yhteistyökumppanimme,

Teollisuusliitto on ilmoittanut aloittavansa työnseisauksen Granon kaikissa toimipisteissä keskiviikkona 10.6.2020. Lakko kestää ilmoituksen mukaan sunnuntaihin 14.6. saakka.

Vaikutukset Granon toimituskykyyn

Työnseisaus saattaa vaikuttaa toimituskykyymme ke–pe 10.–12.6.2020 sekä sitä seuraavalla viikolla. Vaikka suuri osa granolaisista on töissä lakosta huolimatta, niin toimitusketjussamme on tehtäviä, joihin lakolla on vaikutusta. Teemme parhaamme, jotta kaikki työt saataisiin toimitettua. Olemme todella pahoillamme työnseisauksesta mahdollisesti aiheutuvista ongelmista. 

Työnseisauksen taustalla oleva kiista ja sen ratkaisemisen eteneminen 

Grano on vuosikymmenet soveltanut henkilöstöönsä yleissitovaa tulostusalan työehtosopimusta, jonka sopimusosapuolia ovat olleet Palta ja PAM. Helmikuussa 2020 PAM ilmoitti yksipuolisesti lakkauttavansa kyseisen sopimuksen.

Tulostusalan työehtosopimuksen päättymisen jälkeen Grano halusi taata työntekijöidensä työehtojen säilymisen ja ilmoitti sitoutuvansa noudattamaan Paltan tulostusalalle laatimia vastuullisen työnantajan työehtoja. Näin kenenkään granolaisen työehdot eivät ole heikenneet, eivätkä heikkene, tässä uudessa työnantajasta johtumattomassa tilanteessa.

Teollisuusliitto pyrkii lakolla painostamaan Granoa noudattamaan kaikkiin työntekijöihinsä media- ja painoalan työehtosopimusta. Pidämme Teollisuusliiton toimintaa vastuuttomana ottaen huomioon, että Grano on monitoimialainen yritys, joka toteuttaa mm. pilvipalveluita, markkinointiviestinnän kokonaisratkaisuja, sähköisiä julkaisuja, digimarkkinointia, käännöspalveluita ja aineistojen hallintapalveluita.

Granon tahto on löytää ratkaisu erimielisyyksiin neuvottelemalla, ei käyttämällä laittomia painostuskeinoja. Erityisen vastuutonta on työnseisauksen ajoittaminen aikaan, jossa sekä yhteiskunta että yritykset – Grano mukaan lukien – ovat merkittävissä vaikeuksissa koronapandemian ensimmäisen aallon jäljiltä ja Suomen talous on kääntynyt syvään taantumaan. Koronapandemia on jo aiheuttanut ison loven sekä Granon että sen työntekijöiden talouteen.

Olemme todella yllättyneitä ja pettyneitä – samalla äärimmäisen kiitollisia saamastamme tuesta myös Teollisuusliittoon kuuluvilta lukuisilta granolaisilta. 

Epäselvää tilannetta selvitetään parhaillaan työnantaja- ja palkansaajaliittojen kesken sekä yhtiön sisällä avoimessa, rakentavassa ja yhteisöllisessä hengessä. Grano toivoo, että asiassa päästäisiin nyt neuvotteluteitse eteenpäin. Sovitteluprosessi on käynnistynyt valtakunnansovittelijan johdolla tiistaina 9.6.2020.  

Me uskomme sopuun ja ikävän tilanteen nopeaan ratkaisuun. Yhdessä olemme enemmän.

Granon toimitusjohtajan Pekka Mettälän maanantaisen tiedotteen aiheesta löydät täältä.

EDIT: LAKKO PERUTTU

Juttu on julkaistu alun perin 8.06.2020 ja sitä on päivitetty 5.10.2022.