Siirry suoraan sisältöön

Starcke & Grano pakkausyhteistyö toi palkinnon ScanStar 2023 -kilpailusta

Starckella ja Granolla on ilo ilmoittaa, että yhteistyössä suunniteltu ja toteutettu Arctic Blue Gin -pakkaus voitti palkinnon pohjoismaissa järjestetyssä pakkausalan ScanStar 2023 -kilpailussa. Kilpailuun osallistui yhteensä 33 tahoa, joista 17 sai palkinnon. Kilpailuun osallistuneita pakkauksia oli laidasta laitaan aina logistisista pakkausratkaisuista lahjapakkauksiin asti.

ScanStar-kilpailua on järjestetty vuodesta 1969 alkaen ja sen järjestää SPA (Scandinavian Packaging Association). Kilpailu on avoin kaikille pakkausratkaisuille, joita tuotetaan tai käytetään pohjoismaissa.

Kilpailussa tuomarit arvostivat yksinkertaisuutta pakkaussuunnittelussa ja helppoutta pakkauksen käyttämisessä. Lisäksi pakatun tuotteen suojaaminen oli yksi tärkeä tekijä, joka huomioitiin arvioissa. Tuomarit kuvailevat Starcken ja Granon yhteistyöllä tuotettua pakkausta kauniiksi kokonaisuudeksi, jossa on käytetty useita eri tekniikoita lopputuloksen saavuttamiseksi. Myös kierrätettävyydestä on tullut kehuja, sillä pakkauksen voi kierrättää pahvijätteenä, vaikka siinä on upeita yksityiskohtia ja foliointia.

Arctic Blue Gin -pakkaus sopii maailmanmarkkinoille

Yhteistyö suomalaisen ginin valmistajan Arctic Blue Beverages alkoi, kun valmistaja toivoi laadukasta ja kotimaista tekijää pakkaukselleen. Arctic Blue Beveragesin kanssa pitkään toiminut Starcken hallituksen puheenjohtaja Ari-Veli Starcke otti yhteyttä Granoon yhteistyön merkeissä. Granon silloinen tuotantojohtaja Markus Jensen-Eriksen ehdotti ScanStar-kilpailuun lähtemistä, sillä pakkaus herätti huomiota sekä asiakkaiden että pakkausalan ammattilaistenkin keskuudessa.

Ginin suosion vuoksi pakkauksesta ja etiketistä tehtiin erilaisia versioita maailman markkinoita ajatellen. Amerikan markkinoille suunnatussa pakkauksessa käytettiin Eeva Mäkisen valokuvaa, jonka pohjalta myös voittajapakkauksen pinta tehtiin.

Pakkauksen pinnalla loimuavat revontulet, jotka toteutettiin folioinnilla. Puut, logo ja tunturit ovat monitasopreeglattuja ja kartonkimateriaalina käytettiin kotimaista Metsä Boardin kartonkia. Foliointi tehtiin Starckella ja Granon tehtävä oli painattaa tuote offsetilla neliväripainatuksella ja laittaa suojalakkaus pinnan päälle. Lopputuloksena oli kultamitalistiginille sopiva premium-pakkaus, jonka kuitenkin pystyy kierrättämään. Kierrätys huomioitiin heti alusta asti, sillä se sopi Starcken ja Granon vastuullisuusarvoihin.

Lue lisää täältä, miten yhteistyö sujui ja kuinka voittajapakkaus tehtiin!

Juttu on julkaistu alun perin 1.09.2023 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.