Takaisin

iStock-533068180.jpg

Granon reprossa on vuosien kokemus viimeiseen asti hiotuista painotuoteprosesseista, kuin myös pienen pienistä toimeksiannoista. Repron kautta kulkee useita tuhansia tiedostoja vuosittain, mutta muutamat samat virheet toistuvat aineistoissa usein. 

Toisiin kuin digitaalisissa toteutuksissa, painotuotteen päivittäminen ei enää valmistumisen jälkeen ole mahdollista, joten ainesto kannattaa tehdä alusta asti huolellaKun valmis tuote on kädessä ja siinä on näkyvä virhe, harmitus on suuriTässä muutamia teknisiä perusvirheitä, joihin törmätään päivittäin:

 

Leikkuuvarat 

Leikkausvarat puuttuvat tai ovat liian pienet. Kaikki sivun reunoihin saakka menevät kuvat ja elementit täytyy tehdä 3mm yli reunojen. Kun julkaisu lopulta leikataan puhtaaksi oikeaan kokoon, oikeat leikkuuvarat varmistavat sen, että lopputuotteessa ei näy mahdollisia leikkausvirheitä. Siispä, muista bleedit!

 

Kuvien heikko laatu 

Heikkolaatuinen kuva ei ole korjattavissa painossa. Usein kuvatiedosto on liian pienikokoinen eli resoluutiota ei ole tarpeeksi. Kuvissa joko on tarpeeksi resoluutiota tai sitten ei. Pikseleitä ei voi taikoa tyhjästä tai keinotekoisesti lisätä. Siksi on tärkeää, että alkuperäiset kuvatiedostot ovat tarpeeksi suurikokoisia ja hyvälaatuisia. 

 

Oikeat kirjaisimet puuttuvat  

Jos oikeita kirjasimia ei ole sisällytetty tiedostoon, tuloksena saattaa olla korvautuminen millä tahansa kirjasimella. Kirjasimet saadaan painoissa lisättyä tiedostoon, jos ne kyseisen painon valikoimasta löytyvät. Muista aina liittää halutut fontit mukaan tiedoston kylkiäiseksi tai vaihtoehtoisesti tee kirjaimista grafiikkaa "Create Outlines"-komennolla. 

 

Sivut väärän kokoisia tai väärässä järjestyksessä  

Mahdollistaa sekavan lopputuloksen. Jos on vähänkin epävarma, kannattaa aina kysyä neuvoa reprosta tai alan ammattilaiselta. Kaikkien etu on oikeasti painovalmis aineisto. Tiedoston oikeaan kokoon korjaaminen ei onnistu pelkästään skaalaamalla vaan vaatii usein esimerkiksi elementtien uudelleen sommittelua.

 

Tiedosto nimeltään PDF   

PDF on paras tiedostomuoto aineiston siirtoon, mutta pitäisi muistaa, että kun aineistosta tekee PDF:n (Portable Document Format), se on lopullinen. Tarkoitus ei ole enää korjailla ns. ”suljettua” tiedostomuotoa, sillä se saattaa rikkoontuaPDF:n konvertointitapoja on myös useita,
joten kannattaa aina varmistaa painosta miten PDF tehdään huomioiden tietysti paperilaatu ja värien käyttö. Usein asiakas joutuu pettymään lopputulokseen, kun esimerkiksi näytöllä kirkkaalta näyttäneen kuvan värit ovat sammuneet lopputuotteessa. Tämäkin olisi voinut olla helposti korjattavissa, kun haluttu lopputulos huomioidaan jo taittovaiheessa. Visuaalisesti ja tuntumaltaan täydellistä lopputulosta haettaessa täytyy alusta asti olla selvää mikä lopputuote on (painomateriaalisidontatapapainomenetelmä ja värillisyys). 

Esimerkiksi kirjasimen on oltava kohderyhmälle luettavissa olevaa, ei liian pientä tai koukeroista, muttei klovnimaisen suurtakaan. On huomioitava, kuinka painopaperin huokoisuus tai värillisyys vaikuttaa kirjaimiin ja luettavuuteen. Eri sidontatapojen vaikutus selän yli meneviin teksteihin (liimakirjassa selkä ”syö” jopa 10 mm tilaa selänpuolelta kirjaa). Painomenetelmien mahdollisuus toistaa kirjainten pienimpiä yksityiskohtia tai rasteripisteiden vaikutus kirjaimien reunoihin vaaleissa sävyissä. Samalla kaavalla tulisi käydä läpi kaikki visuaaliset elementit (kuvat, grafiikat sekä muut erikoistehosteet). 

Jos tuntuu siltä, että edellämainitut asiat ovat hankalia, kannattaa ammattilainen ottaa alusta asti mukaan prosessiin. Yhteistyöllä syntyy parhaat lopputulokset. Pieni lisäkustannus siitä, että tuote varmistetaan ammattilaisen käsissä loppuun asti, on varmasti sen arvoinen.