Vältä nämä virheet, kun valmistat painoaineistoa

Granolaisilla on vuosien kokemus viimeiseen asti hiotuista painotuoteprosesseista, kuin myös pienen pienistä toimeksiannoista. Painoaineistojen laadun tarkastavan niin kutsutun premedian kautta kulkee useita tuhansia tiedostoja vuosittain, mutta muutamat samat virheet toistuvat aineistoissa usein. 

Toisin kuin digitaalisissa toteutuksissa, painotuotteen päivittäminen ei enää valmistumisen jälkeen ole mahdollista, joten aineisto kannattaa tehdä alusta asti huolella. Kun valmis tuote on kädessä ja siitä löytyy virhe, harmitus on suuriTässä muutamia teknisiä perusvirheitä, joihin törmätään päivittäin:

Leikkuuvarat 

Leikkuuvarat puuttuvat tai ovat liian pienet. Kaikki sivun reunoihin saakka menevät kuvat ja elementit tulee tehdä 3 mm yli reunojen. Kun julkaisu leikataan puhtaaksi oikeaan kokoon, leikkuuvarat varmistavat sen, että sivun reunaan asti halutut väripinnat jatkuvat myös lopputuotteessa sivun reunaan asti. Siispä, muista leikkuuvarat!

Kuvien heikko laatu 

Usein kuvatiedosto on liian pienikokoinen eli resoluutiota ei ole tarpeeksi. Heikkolaatuinen kuva ei ole korjattavissa painossa. Kuvissa joko on tarpeeksi resoluutiota tai ei. Pikseleitä ei voi taikoa tyhjästä tai lisätä keinotekoisesti. Siksi on tärkeää, että alkuperäiset kuvatiedostot ovat tarpeeksi suurikokoisia ja hyvälaatuisia. 

Oikeat kirjasimet puuttuvat

Jos oikeita kirjasimia ei ole sisällytetty tiedostoon, tuloksena saattaa olla korvautuminen millä tahansa kirjasimella. Kirjasimet saadaan painoissa lisättyä tiedostoon, jos ne kyseisen painon valikoimasta löytyvät. Muista aina liittää halutut fontit mukaan tiedoston kylkiäiseksi tai vaihtoehtoisesti tee kirjaimista grafiikkaa "Create Outlines" -komennolla.  

Sivut väärän kokoisia tai väärässä järjestyksessä

Mahdollistaa sekavan lopputuloksen. Jos on vähänkin epävarma, kannattaa aina kysyä neuvoa premediasta tai alan ammattilaiselta. Kaikkien etu on oikeasti painovalmis aineisto. Tiedoston oikeaan kokoon korjaaminen ei onnistu pelkästään skaalaamalla vaan vaatii usein esimerkiksi elementtien uudelleen sommittelua.

Tiedosto nimeltään PDF

PDF on paras tiedostomuoto aineiston siirtoon, mutta pitäisi muistaa, että kun aineistosta tekee PDF:n (Portable Document Format), se on lopullinen. Tarkoitus ei ole enää korjailla ns. ”suljettua” tiedostomuotoa, sillä se saattaa rikkoontua. PDF:n konvertointitapoja on myös useita,
joten kannattaa aina varmistaa painosta miten PDF tehdään huomioiden tietysti paperilaatu ja värien käyttö. Usein asiakas joutuu pettymään lopputulokseen, kun näytöllä kirkkaalta näyttäneen kuvan värit ovat sammuneet lopputuotteessa. Tämäkin olisi voinut olla helposti korjattavissa, kun haluttu lopputulos huomioidaan jo taittovaiheessa.

Lopputuotteella on merkitystä 

Visuaalisesti ja tuntumaltaan täydellistä lopputulosta haettaessa täytyy alusta asti olla selvää mikä lopputuote on (painomateriaali, sidontatapa, painomenetelmä ja värillisyys). Esimerkiksi kirjasimen on oltava kohderyhmälle luettavissa olevaa, ei liian pientä tai koukeroista, muttei klovnimaisen suurtakaan. On huomioitava, kuinka painopaperin huokoisuus tai värillisyys vaikuttaa kirjaimiin ja luettavuuteen. Eri sidontatapojen vaikutus selän yli meneviin teksteihin (liimakirjassa selkä ”syö” jopa 10 mm tilaa selänpuolelta kirjaa). Painomenetelmien mahdollisuus toistaa kirjainten pienimpiä yksityiskohtia tai rasteripisteiden vaikutus kirjaimien reunoihin vaaleissa sävyissä. Samalla kaavalla tulisi käydä läpi kaikki visuaaliset elementit (kuvat, grafiikat sekä muut erikoistehosteet). 

Jos tuntuu siltä, että edellämainitut asiat ovat hankalia, kannattaa ammattilainen ottaa alusta asti mukaan prosessiin. Yhteistyöllä syntyy parhaat lopputulokset. Pieni lisäkustannus siitä, että tuote varmistetaan ammattilaisen käsissä loppuun asti, on varmasti sen arvoinen.

 

Juttu on julkaistu alun perin 26.09.2017 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.