Siirry suoraan sisältöön

Granon työn jälki näkyy monipuolisesti Amos Rexin näyttelyissä

Taidemuseo Amos Rex pyrkii aina tarjoamaan jotakin yllättävää ja ainutlaatuisia kokemuksia. Kesällä 2021 näitä molempia vieraille tarjoilee Blick-näyttely, joka on kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon yhteinen moniaistinen kokonaistaideteos. Grano on ollut mukana rakentamassa useita Amos Rexin näyttelyitä.

Uuden näyttelyn rakennus ja avaus ovat aina monivaiheinen prosessi, joka vaatii useiden eri tahojen saumatonta tiimityötä.

– Kaikki ovat aina todella innostuneita, kun uusi projekti alkaa. Kun avajaiset alkavat lähestyä, niin myös innostus kasvaa ja kaikki haluavat kovasti saada näyttelyn auki, iloitsee Amos Rexin näyttelyassistentti Krista Mamia.

– Silloin kun ihmiset oikeasti pääsevät sinne näyttelyn äärelle, niin silloinhan se vasta syttyy eloon. Se on sen koko tekemisen ydin, kuvailee puolestaan Amos Rexin viestinnän suunnittelija Ida Kukkapuro.

EMMi parantaa digitaalista työergonomiaa

Grano ja Amos Rex ovat tehneet yhteistyötä useiden eri näyttelyiden parissa ja Granon työ näkyy näyttelyissä usein hyvin kattavasti. Amos Rex on vastikään ottanut käyttöönsä myös Granon EMMi Aineistonhallinta -ohjelman

– Se, että tiedostojen hallinta toimii hyvin ja taustalla liikkuva materiaali kulkee hyvin, on työergonomiaa digitaalisessa ympäristössä. Se on ihan supertärkeää ja vähentää stressiä sekä työkuormaa todella paljon, Kukkapuro painottaa.

– Grano on Amos Rexin hyvin tärkeä yhteistyökumppani. Se näkyy todella monessa toimintamme aspektissa, toteaa Amos Rexin museonjohtaja ja toimitusjohtaja Kai Kartio.

Seinäteippaukset olivat vaativat

Blickin osalta Granon työn jälkeä löytyy esimerkiksi Gallery Guide -näyttelyoppaasta ja seinäteippauksista. Seinäteippauksia oli tekemässä Granon mainosasentaja Marko Rautavirta. Pienikokoiset ja mattapintaiset kirjainteippaukset eivät olleet sieltä helpoimmasta päästä.

– Museo on tietysti siinä mielessä vähän erilainen paikka, kun mukana on useampi henkilö, jotka yhdessä päättävät, mihin kohtaan teippi asennettaan. Usein sitä sitten mallaillaan eri vaihtoehtoja, kunnes saadaan siunaus ja teipataan, Rautavirta kertoo.

Kaikki kohdalleen "just eikä melkein"

Gallery Guide toimii näyttelyissä kävijän oppaana ja sen ulkonäköön halutaan panostaa. Gallery Guiden lisäksi Grano on painanut näyttelykutsun sekä julisteita ja postikortteja.

– Me Granona koemme, että vastuu on meillä – varsinkin tässä lopussa, kun kaikki pitää saada valmiiksi lehdistötilaisuutta varten. Kun näyttely on avautumassa ja huomataan, että joku asia puuttuu vielä ja se pitää saada nopeasti, joskus tuntienkin varoitusajalla valmiiksi. Tämä on ollut todella mielenkiintoinen projekti, toteaa Granon avainasiakaspäällikkö Petri Leiste.

Amos Rex arvostaa Granossa erityisesti sitä, että Grano ymmärtää laaja-alaisesti niitä haasteita, mitä Amos Rexin kaltaisen monipuolisen toimijan toimintakenttiin liittyy. Samalla ollaan valmiita tekemään kaikki viimeisen päälle aina pienintä yksityiskohtaa myöten.

– Raija Malka toi Granolle painoon taideteoksia, jotta kutsukortin värit saatiin säädettyä juuri täsmälleen niin, että ne ovat just eikä melkein. Tälle tasolle tässä mennään, Kartio hymyilee.


Kuvataiteilija Raija Malkan ja säveltäjä Kaija Saariahon Blick-näyttely on avoinna Amos Rexissä 12.5.–22.8.2021. Näyttelyyn pääset tutustumaan täällä

Juttu on julkaistu alun perin 17.08.2021 ja sitä on päivitetty 11.09.2023.
Ota yhteyttä