Granon kotimaiset painopalvelut tuovat kustantamolle merkittäviä etuja

Kustannusosakeyhtiö Aho&Aho on helsinkiläinen kustantamo, joka kustantaa vuosittain keskimäärin 2-3 kirjaa. Yrittäjät Jonni ja Kirsi Aho ovat suomen kielen puolestapuhujia ja he haluavat kustantaa erityisesti suomenkielistä kirjallisuutta. Myös kirjojen painattaminen ja sidonta on haluttu tehdä Suomessa. Grano on toiminut kustantamon painotalona aina yhtiön perustamisesta saakka. Painopalveluiden lisäksi Grano tarjoaa myös tulostus- ja varastointipalveluita, teippauksia ja markkinointilogistiikkaa.

Jonni ja Kirsi Aho ovat molemmat työskennelleet pitkään mielenkiintoisten tarinoiden maailmassa. Kirsi on ollut useita vuosia töissä WSOY:lla sekä Kansalliskirjastossa ja Jonni on puolestaan tuottanut erilaisia tv-käsikirjoituksia jo yli 20 vuoden ajan. Haave omasta kustantamosta toteutui vuonna 2020, kun kustannusosakeyhtiö Aho&Aho aloitti toimintansa.

– Kun lapset olivat jo vähän kasvaneet, niin aloin miettiä, että olisipa ihanaa, jos olisi oma firma, Kirsi muistelee.  

– Olimme miettineet ja funtsailleet tätä omaa kustantamoa Kirsin kanssa aika pitkään. Tykkäämme molemmat lukea paljon ja kirjat ovat meille hyvin tärkeitä. Kun sopiva hetki tuli, niin päätimme pistää firman pystyyn. Tämä sopii meille hyvin tähän elämänvaiheeseen ja on mielenkiintoista puuhaa, Jonni jatkaa.


Grano-AhoAho-1500x1000-2

Painatus ja varastointi kulkevat käsi kädessä

Yhteistyö Granon kanssa sai alkunsa, kun Kirsi ja Jonni etsivät kustantamonsa ensimmäiselle kirjalle, Fine Finlandille, sopivaa painotaloa. Kirsi kilpailutti useampia suomalaisia painotaloja, joiden joukosta Grano erottui edukseen. Vaikka kustannusalalla on melko yleistä, että painatus tehdään ulkomailla, halusivat Kirsi ja Jonni teettää painotyön nimenomaan Suomessa.

– Fine Finland korostaa kaikkea sitä hyvää, mitä Suomessa on – designia, ruokaa, arkkitehtuuria ja vuodenaikoja. Ajattelin, että se olisi tavallaan hieman kaksinaamaista, jos painattaisin kirjan jossain muualla kuin Suomessa. Myöhemmin huomasin sen, että siitä on hirveästi etua, jos kirjan painatus ja varastointi tehdään Suomessa. Aina kun tarvitsemme lisää kirjoja, niitä voidaan tuoda meille Granon varastolta lyhyellä varoitusajalla. Kaikki mainosmateriaalit ja muut saa tehtyä siinä samalla, Kirsi kertoo.

– Suomessa painattaminen on meille tärkeä asia ja kun hyvä yhteistyökumppani on löytynyt, niin kaikki on mennyt oikein jouhevasti, Jonni summaa.

Ensimmäinen projekti opetti paljon

Ensimmäisen kirjan painatus ja julkaisu oli tietyiltä osin varsin vaativa projekti. Asemointiin liittyi pieniä teknisiä haasteita, joista kuitenkin päästiin lopulta onnistuneesti yli yhdessä Granon yhteyshenkilön Pasi Valjakan kanssa.

– Tämä oli meidän ensimmäinen projektimme ja opimme sen myötä paljon uutena kustantajana. Tämä oli myös painoyhteistyön kannalta hyvä tapa aloittaa, sillä projekti oli vaativa ja meidän piti opiskella asioita. Saimme homman hyvin käyntiin ja kun lopputulos oli hyvä, niin siitä oli hyvä jatkaa, Jonni toteaa.

– Jotenkin me vain pääsimme kaikkien vaikeuksien yli Pasin kanssa. Siinä muodostui heti sellainen luottamus, että tässä on ihminen, joka yrittää parhaansa, jotta me saamme mahdollisimman hyvän lopputuloksen, Kirsi jatkaa.

“Pasista me emme luovu”

Pasi on toiminut Aho&Ahon yhteishenkilönä koko yhteistyön ajan. Tutun, tietyn ihmisen kanssa asiointi on helppoa ja asiat etenevät sujuvasti yhdessä keskustellen. Vuosien varrella Pasi on useamman kerran tullut avuksi myös silloin, kun tilanne on ollut tiukka.

– Ajatus siitä, että Pasista me emme luovu, syntyi silloin, kun me suuruudenhulluuksissamme päätimme ilmoittaa esikoiskirjamme Finlandia-kilpailuun. Tuolloin meille selvisi, että meidän pitäisi saada kirjat kaikille tuomareille jo seuraavan päivän aikana. Yksi tuomareista asui Keski-Suomessa ja Pasi oli menossa sinne työmatkalle. Hän sanoi, että ajaa toimitusosoitteen ohi. Minä katsoin kartasta, että siinä oli noin sadan kilometrin mutka, mutta Pasi oli heti, että juu juu, hän hoitaa. Silloin totesin, että Pasi on meidän miehemme, Kirsi hymyilee.

– Se on ihan ehdottoman tärkeä juttu, että on yksi yhteyshenkilö, jonka saa kiinni ja jonka kanssa hoituvat kaikki asiat. Pasi on erittäin hyvä tyyppi. Kerran, kun kirjan kanssa meni vähän tiukille, hän haki kirjat meille suoraan sitomolta Jyväskylästä ja toi ne juuri sopivasti paria tuntia ennen julkistustilaisuuden alkua. Arvostimme tätä ihan mahdottomasti, Jonni kiteyttää.


Tutustu Granon painopalveluihin >>

  • Kustannusosakeyhtiö Aho & Aho kustantaa erityisesti suomenkielistä kirjallisuutta ja luottaa myös painattamisessa kotimaiseen Granoon.
  • Granon ja Kustannusosakeyhtiö Aho & Aho:n yhteistyö alkoi, kun kustantamo etsi sopivaa painotaloa esnsimmäiselle kirjalle, Fine Finlandille.
  • Grano tarjoaa Kustannusosakeyhtiö Aho&Aho:lle painopalveluiden lisäksi tulostus- ja varastointipalveluita, teippauksia ja markkinointilogistiikkaa.
  • Kustannusosakeyhtiö Aho & Aho kustantaa erityisesti suomenkielistä kirjallisuutta ja luottaa myös painattamisessa kotimaiseen Granoon.
  • Granon ja Kustannusosakeyhtiö Aho & Aho:n yhteistyö alkoi, kun kustantamo etsi sopivaa painotaloa esnsimmäiselle kirjalle, Fine Finlandille.
  • Grano tarjoaa Kustannusosakeyhtiö Aho&Aho:lle painopalveluiden lisäksi tulostus- ja varastointipalveluita, teippauksia ja markkinointilogistiikkaa.
Ota yhteyttä