Siirry suoraan sisältöön

SDP automatisoi vaalijulistetuotantonsa EMMi Datacloudilla

SDP automatisoi vaalijulistetuotantonsa EMMi Datacloudilla

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, lyhyemmin SDP, on lähes 40 000 jäsenen poliittinen puolue. SDP:n päämääränä on yhteiskunta, jossa vapaus voittaa alistamisen, humaanisuus suvaitsemattomuuden ja oikeudenmukaisuus itsekkyyden. Kevään 2023 eduskuntavaaleissa SDP oli yksi vaalivoittajista sijoittuen kolmanneksi. SDP luotti Granoon eduskuntavaalien julistetuotannossa. 

Mielikuvamme jostakin tietystä puolueesta saattaa helposti henkilöityä tiettyihin poliitikkoihin ja vaaleissa ehdolle asettuviin henkilöihin. Jokaisen puolueen taustalla toimii kuitenkin myös suuri joukko palkattuja asiantuntijoita, aktiiveja ja vapaaehtoisia, jotka omalla panoksellaan mahdollistavat puolueen toiminnan. Näin on myös SDP:llä. Järjestöpäällikkö Pekka Tuuri on ollut puolueella töissä yli kuuden vuoden ajan.

– Esimerkiksi vaaleissa on usein kymmenkertainen määrä aktiiveja ja vapaaehtoisia yhtä ehdokasta kohden. He tekevät tärkeää työtä ja vievät sanomaa eteenpäin äänestäjille, Pekka painottaa. 

Vaalien alla ehdokkailla on aina omat kampanjansa. Lisäksi SDP:llä on valtakunnallisia ja alueellisia kampanjoita, joita johdetaan ja koordinoidaan Helsingin puoluetoimistolla, vaalipiireissä ja kunnissa. Vaikka yksittäisillä ehdokkailla on mahdollisuus kampanjoida haluamallaan tavalla, on puolueen tavoitteena pitää kiinni yhteisestä sävellajista sekä esimerkiksi visuaalisesta ilmeestä. 

– Säröä ja sooloakin saa tietysti olla siellä välissä, mutta kokonaisuus ei kuitenkaan saisi näyttäytyä ulkopuoliselle ihan sekametelisoppana. Se heikentäisi luottamusta. Yritämme siis johtaa tietynlaista yhtenäisyyttä, Pekka toteaa. 

Taittotyö nopeutuu ja helpottuu huomattavasti

Yksi hyvin näkyvä osa SDP:n visuaalisesta ilmeestä ovat vaalien alla erityisesti vaalijulisteet. Granon EMMi Datacloudia ja Projektinhallintapalvelua puolue käytti ensimmäisen kerran vuoden 2022 aluevaaleissa. Ennen Datacloudin käyttöönottoa julistepohjien täyttämisestä ja painatuksesta vastasivat näiden vaalien osalta vaalipiirit itse ja data ei ollut yhdessä paikassa. Nyt kaikki hoituu keskitetysti Datacloudin avulla. Datacloud on palvelu, joka mahdollistaa markkinointimateriaalien tuotantoprosessien nopeuttamisen datanhallinta-automaation avulla. 

– Datacloud muuttaa kuvat ja datan automaattisesti vaikkapa taitetuiksi kuvastoiksi, tuotekorteiksi, hintamerkintälapuiksi – tai kuten SDP:n tapauksessa – vaalijulisteiksi. Data syötetään Excel-tiedostona tai rajapinnan kautta Datacloudiin, jossa kuvat ja ehdokastiedot kootaan selainnäkymässä käsiteltäväksi kokonaisuudeksi. Palvelun esikatseluominaisuuksilla voi nopeasti varmistaa, onko taittotiedostoon tarkoitettu tieto oikeaa. Kun data on lisätty palveluun, Datacloud siirtää kuvat ja tiedot oikeille paikoilleen esivalmistettuihin taittotiedostoihin napin painalluksella. Lopputuloksena on tapauksesta riippuen joko täysin valmis tai lähes valmis taitto- tai painotiedosto, kertoo Granon palveluasiantuntija Pyry Kunnas.

– Kun meillä on kaikki vaalijulisteeseen tarvittava data – ehdokkaan kuva, nimi, ikä, vaalinumero ja niin edelleen – voidaan tiedot siirtää rajapinnan kautta jäsenrekisteristämme julistepohjaan suoraan oikeille paikoilleen. Ja simsalabim, meillä on valmis juliste! Datacloud siis käytännössä automatisoi taittotyön. Sama homma on aiemmin ollut graafikoille hyvin rasittavaa manuaalista työtä. Nyt heidän aikansa voidaan vapauttaa luovempaan työhön, Pekka summaa. 

Aluevaalien onnistuneen julistetuotannon jälkeen yhteistyötä Granon kanssa päätettiin jatkaa myös eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaaleissa julisteita tilattiin Datacloudin kautta keskitetysti koko Suomeen.

Valmis materiaali saadaan suoraan painoon

Saman ehdokasdatan pohjalta pystytään tuottamaan vaalijulisteiden lisäksi esimerkiksi tienvarsimainoksia ja muita markkinointimateriaaleja. Tietojen automaattisen siirtymisen ja taittotyön nopeuden lisäksi kiitosta saa myös EMMi Projektinhallintapalvelun tarjoama mahdollisuus vedoskommentointiin. Kommentien jättäminen ja materiaalien hyväksyminen on aiempaa sujuvampaa, eikä isoja muutoksia yleensä edes tarvita. Jos materiaalit kuitenkin kaipaavat pientä viilausta tai viimeistelyä, hoituu se suoraan Granon Premedian kautta. Simppeleimmät korjaukset voi tehdä tietysti itsekin.

– Yksi Granon etu on se, että heti kun julisteet tai vaikka tienvarsimainokset ovat meidän toimestamme kommenttikierroksen jälkeen hyväksytty, lähtevät ne suoraan painoon. Kyllä-napin painamisesta menee keskimäärin viitisen päivää, kun materiaalit ovat kentällä, Pekka sanoo.

“Saamme tämän ratkaisun avulla paljon skaalaetuja”

Datacloudin ja Projektinhallintapalvelun käyttö on tuonut SDP:n visuaaliseen ilmeeseen kaivattua yhtenäisyyttä. Laadunvalvonta on parantunut ja helpottunut huomattavasti, kun markkinointimateriaalit voidaan tehdä ja hyväksyä yhdellä alustalla. Myös materiaalien oikeellisuuteen voi luottaa, sillä ne perustuvat suoraan jäsenrekisteristä kerättyyn, tarkistettuun dataan ja hyväksyttyihin pohjamateriaaleihin.

– Enää ei käy niin, että huomaisimme vaikkapa jonkin kaupungin kadulla kävellessämme, että tuollahan on tienvarsimainoksessa ihan väärä logo. Aiemmin näin saattoi käydä, jos joku yksittäinen graafikko ei lukenut visuaalista ohjeistustamme huolella. Kyllähän tällainen järjestelmä aina jotain maksaa, mutta ne hyödyt, joita se tuo toiminnallemme, ovat merkittäviä. Se, että asiat sujuvat nopeasti ja mallikkaasti, on investoinnin arvoista. Ehdokkaat voivat keskittyä rauhassa vaalityöhön ja ihmisten kohtaamiseen, eikä heidän tarvitse miettiä, että olivatkohan ne minun nimeni ja vaalinumeroni nyt oikein, Pekka kuvailee. 

– Yhteistyö Granon kanssa on ollut sujuvaa ja he pitävät asiakkaasta hyvin huolta. On hienoa, että tällaisia erilaisia ratkaisuja tarjotaan aktiivisesti. Minulla on sellainen olo, että olemme nyt tehneet jotain uudella tavalla, järkevästi ja aikaa säästäen. Saamme tämän ratkaisun avulla paljon skaalaetuja, Pekka kiteyttää. 


Lue lisää EMMi-aineistonhallinnasta  >>

 • Granon EMMi Datacloud automatisoi SDP:n vaalimainosmateriaalien taittotyön.
 • Grano toimi SDP:n kumppanina eduskuntavaalien julistetuotannossa.
 • SDP tilasi EMMi Datacloudin kautta julisteet keskitetysti koko Suomeen vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.
 • Granon Datacloudin ja Projektinhallintapalvelun käyttö on tuonut SDP:n visuaaliseen ilmeeseen yhtenäisyyttä.
 • SDP käytti Granon EMMi Datacloudia ja Projektinhallintapalvelua ensimmäisen kerran vuoden 2022 aluevaaleissa.
 • SDP saa Granon EMMi Datacloudin avulla paljon skaalaetuja.
 • Granon EMMi Datacloud automatisoi SDP:n vaalimainosmateriaalien taittotyön.
 • Grano toimi SDP:n kumppanina eduskuntavaalien julistetuotannossa.
 • SDP tilasi EMMi Datacloudin kautta julisteet keskitetysti koko Suomeen vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.
 • Granon Datacloudin ja Projektinhallintapalvelun käyttö on tuonut SDP:n visuaaliseen ilmeeseen yhtenäisyyttä.
 • SDP käytti Granon EMMi Datacloudia ja Projektinhallintapalvelua ensimmäisen kerran vuoden 2022 aluevaaleissa.
 • SDP saa Granon EMMi Datacloudin avulla paljon skaalaetuja.
Juttu on julkaistu alun perin 25.07.2023 ja sitä on päivitetty 16.10.2023.
Ota yhteyttä