Siirry suoraan sisältöön

Tee ympäristöystävällinen valinta – osta Granolta!

Me Granolla haluamme toimia kestävän tulevaisuuden puolesta tekemällä ympäristöystävällisiä valintoja toiminnassamme. Tätä asiakkaammekin haluavat. Siksi teimme sinulle ja organisaatiollesi tämän lyhyen oppaan ympäristöystävällisten valintojen helpottamiseksi.

Granossa ympäristövastuullisuus on oleellinen osa vastuullisuustyötä. Tästä meillä vastaa laatu- ja vastuullisuusjohtajamme Tytti Liven. Hänen työelämässään ympäristöasiat ovat olleet keskeisessä roolissa jo yli 15 vuotta. Liven pitää ympäristövastuullisuutta tämän päivän yritysten toimintaedellytyksenä.

Nykypäivänä jokaisen yrityksen tulee ottaa vastuu omassa toiminnassaan ympäristökuormituksen vähentämisestä, ja niin mekin haluamme tehdä. Varsinkin B2B-liiketoiminnassa ympäristöasioiden huomioiminen on liiketoiminnan edellytys. En näe, että kovin pitkällä aikajänteellä edes voi tehdä kannattavaa liiketoimintaa, jos ympäristöasioista ei välitetä.

Askeleet ympäristökuormituksen vähentämiseen

1. Ota ympäristöasiat huomioon jo suunnittelussa

Me Granolla tuemme asiakkaidemme työtä ympäristökuormituksen vähentämiseksi neuvomalla ja auttamalla heitä tekemään ympäristöystävällisiä valintoja. Tytti Liven käyttää pakkauksia esimerkkinä ja kertoo, että pakkauksen ympäristöystävällisyyteen voi vaikuttaa useilla keinoilla. Hyvä suunnittelu on yksi tärkeimmistä.

Haluamme jo alkuvaiheessa olla mukana asiakkaan kanssa miettimässä, onko asioita, mitä voidaan ottaa huomioon, jotta pakkaus olisi jatkossa ympäristöystävällisempi: Voidaanko pakkausta esimerkiksi pienentää, niin että logistiikassa pystytään kuljettamaan enemmän tuotteita samoilla ajoilla? Voidaanko käytettyä materiaalia vähentää tai ohentaa, jolloin materiaalinkulutus on pienempi? Voidaanko erilaisia lipukkeita, liitteitä ja etikettejä jättää pois tai pienentää, tai voidaanko niiden materiaali vaihtaa ympäristöystävällisemmäksi? Voidaanko muovin käyttöä vähentää ja käyttää hajoavia materiaaleja tai kierrätysmateriaaleja?

Pakkausten suunnittelun, materiaalivalintojen ja ympäristöystävällisen tuotannon rinnalle tarvitaan myös ajatus pakkauksen loppukäytöstä:

– Kun pakkaus tehdään, lopuksi pitää myös miettiä sitä, miten koko pakkauksen elinkaari tulee huomioitua ja miten se on kierrätettävissä.

Liven huomauttaa, että ympäristöystävällisistä valinnoista usein on muitakin hyötyjä yrityksille:

– Jos yritys käyttää paljon pakkauksia, materiaalin ohentaminen tai sen vähentäminen voi vuositasolla olla isokin säästö euroissa.

Tehdään yhdessä ympäristöystävällisiä valintoja.

2. Suosi sertifikaatteja

Toinen tapa, jolla yritykset voivat vähentää ympäristövaikutustaan on suosia sertifioituja tuotteita ja palveluita. Liven pitää tätä hyvänä matalan kynnyksen vaihtoehtona.

– Helppo valinta asiakkaalle on sertifikaatit, koska ne takaavat toimijan, valmistuksen ja tuotteen ympäristöystävällisyyden. Siinä ulkopuolinen toimija varmentaa, että asiat ovat kunnossa.

Granolla on sertifikaatteja, jotka eri tavoin takaavat ympäristöystävällisen toiminnan: ISO 14001, FSC®, PEFCTM sekä Joutsenmerkki. Granolle on syyskuussa myös myönnetty Avainlippu, joka viestii, että Granon palvelut ja tuotteet on tuotettu Suomessa. Täysin suomalaisena yrityksenä Grano on jo kauan täyttänyt Avainlipun kriteerit.

– Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä ja tuotteesta. Grano on aina toiminut Suomessa, ja oli loogista ottaa merkki nyt käyttöön. Haluamme tukea kotimaisuutta kaikin puolin.

3. Tilaa hiilineutraaleja palveluja

Granolta asiakas voi myös saada hiilineutraalimerkin, eli tilata tuotteen tai palvelun, joka on hiilineutraali. Tällöin loppuhinnasta veloitetaan yhden prosentin lisämaksu, joka lyhentymättömänä käytetään tuotteen hiilikompensoimiseen. Kompensoinnin toteuttaa Granon yhteistyökumppani Reforest.

– Reforest istuttaa puita Suomessa kuntien ja kaupunkien jättömaille, jotka muuten olisivat jääneet istuttamatta. Meille on tärkeää, että yhteistyökumppanimme on suomalainen taho, ja että kompensointikohteet ovat Suomessa.

Yksi Granon ympäristötavoitteista on hiilineutraali liiketoiminta vuonna 2030. Ilmastonmuutoksen hillitseminen tapahtuu kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisellä ja siksi Grano laskee vuosittain omasta toiminnastaan aiheutuvia päästöjä.

– Kartoitamme ne kohteet toiminnassamme, missä voimme pienentää hiilijalanjälkeämme. Päästölaskelmamme vuodelta 2020 osoittaa, että sitä edelliseen vuoteen verrattuna toimintamme hiilipäästöt laskivat kymmenen prosenttia. Tähän vaikutti usea asia, mutta vihreän sähkön osuuden lisääminen ja energiakulutuksen vähentäminen olivat selkeimpiä syitä laskuun.

Me autamme!

Ota meihin yhteyttä, niin tarjoamme toimintaasi sopivan ympäristöystävällisen valinnan. Voit myös lukea lisää ympäristövastuullisuustyöstämme kotisivuiltamme, missä kerromme miten Grano on sitoutunut edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, sekä mitkä kuusi ympäristötavoitetta ohjaavat meitä työssämme.

Kirjoitus on julkaistu ensin Grano Magazine -asiakaslehdessä 2021. Teksti Sarah Väre ja kuvat iStockphoto (izhairguns, DmytroD)

Avainlippu on myönnetty Granolle syyskuussa 2021.

Tutustu Grano Magazineen >>

Juttu on julkaistu alun perin 22.03.2022 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.