Siirry suoraan sisältöön

Vastuullisesti tuotettu kotimainen kartonkiesite palkittiin kansainvälisesti

Vastuullisesti tuotettu kotimainen kartonkiesite palkittiin kansainvälisesti

Digiajassa käsinkosketeltava painotuote erottuu. Kun tuotteen suunnittelija on taiteellinen ja innovatiivinen, materiaali kotimainen ja vastuullinen sekä painotyön ja erikoiskäsittelyjen tekijät alansa huippuammattilaisia, syntyy tuote, joka on paitsi vastuullinen, myös monia aisteja hivelevä.

Metsä Boardin kartonki taipuu aisteja hiveleväksi kokonaisuudeksi

Metsä Board suunnitteli Suomessa valmistetulle kartongilleen juhlaesitteen, joka voitti USA:ssa painamisen erikoiskäsittelyjä palkitsevan Foil & Specialty Effects Associationin Silver Leaf -tunnustuksen. FSEA on toiminut vuodesta 1992 ja jakanut kansainvälisiä palkintoja jo yli parikymmentä vuotta. Grano vastasi palkitun esitteen painamisesta ja euralainen Starcke Oy erikoisefekteistä.

Juhlajulkaisu on painettu Metsä Boardin Prime FBB Bright 355 g -kartongille, joka on täyspäällystetty valkaistu taivekartonki kevyesti päällystetyllä taustalla. Kyseinen kartonki soveltuu offset-, syvä-, flexo- ja digitaaliseen painatukseen ja sen käyttökohteita ovat muun muassa kannet, kortit, myymälämainonta sekä pakkaukset kosmetiikkatuotteille, kulutuselektroniikalle, suklaalle ja makeisille.

Kartonki valmistetaan Metsä Boardin Kyröskosken tehtaassa ja tuotteella on muun muassa raaka-aineen
PEFC-sertifikaatti, joka kertoo ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän metsätalouden edistämisestä.

Harvoin saa käsiinsä näin upeaa painotuotetta. Sen erilaiset pinnat tuntuvat kosketuksessa miellyttäviltä, värit toistuvat kauniisti ja erilaiset metalliset yksityiskohdat ovat huikeita. Tuotteen designista on kiittäminen Graphic Packaging Designer Marko Leiviskää Metsä Boardilta.

– Suunnittelimme tämän tuotteen, koska halusimme esittää konkreettisesti, mihin kaikkeen kartonki taipuu. Tuotteessa näkyy muun muassa se, miten erilaisia foliointeja ja preeglauksia voidaan käyttää arkin molemmin puolin ja miten samalla voidaan toteuttaa suunnittelijan taiteellista visiota. Kosketuksen kautta painotuotteen kokijalle saadaan enemmän aisteja mukaan. Poikkeuksellista tuotteessa on myös se, että sen kantena on käytetty kartongin taustapuolta, kertoo Marko.

Granossa esitteen painotyöstä vastasivat Juha Pajunen ja Mika Jäälinna – molemmat hyvin kokeneita ja pitkän uran tehneitä painajia. Tuotantopäällikkö Mika Aaltonen kertoo, että Granon näkökulmasta haasteellisia osioita työssä oli painaminen folioiden päälle ja myös työn monet koneajot.

– Arkkien etukäteiskäsittely on todella tärkeää, sillä arkkien on oltava tasalaatuisia ja tasakokoisia. Painamistyö aloitettiin kulmamerkkien painamisella ja arkkien leikkaamisella. Tämän jälkeen Starcken ammattilaiset aloittivat työsarkansa foliointien osalta. Kaikkiaan 26 eri koneajon vaiheiden aikana Granon rooli oli myös tehdä erilaisia päällepainatuksia kartongin molemmin puolin.

Esitteen painatusprosessi kaikkinensa käsitti 26 erilaista koneajoa ja aikaa työhön kului noin puolitoista kuukautta. Painokoneaikaa Granolla 6 365 kappaleen painokselle kertyi vajaa 8 tuntia.

– Hyväksyin itse jokaisen vedoksen ja teimme lujasti töitä, jotta arkkihukka oli mahdollisimman pieni. Palkinnon voittanut lopputuote kertoo, että materiaali on upea, kuten Marko Leiviskän tekemä suunnittelutyökin ja Starcken erikoisefektit. Painaminen ja erikoiskäsittelyt yhteistyössä Starcken kanssa on hoidettu tinkimättömällä ammattitaidolla ja pitkän yhteistyömme tuoman osaamisen ja varmuuden avulla, sanoo Mika Aaltonen.

– Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Granon kanssa koko prosessin ajan. Meidän ammattitaitoamme ovat erikoiskäsittelyt, kuten folioinnit ja preeglaukset. Starcken päässä yhteyspäällikkö Minna Tervo on pitänyt huolen, että prosessi on sujunut; arkit on hyödynnetty mahdollisimman tehokkaasti jo kiertotaloudenkin nimissä, ja että logistiikka ollut mahdollisimman tehokasta Granon ja Starcken välillä, kertoo Starcke Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari-Veli Starcke.

Starcken vahvuus on erityisesti ympäristövastuullinen tuotantotapa. Metsä Boardin esitteen erikoiskäsittelyissä ei ole käytetty muun muassa lainkaan UV-lakkaa tai pe-metalloitua kalvoa, jotta lopputuote olisi mahdollisimman vastuullinen.

Perheyhtiö Starckella toiminnan vastuullisuus onkin ollut osa yrittäjätaustaisen perheen arvoja jo sukupolvien yli. Yhtiö on panostanut Eurassa sijaitsevan tuotantolaitoksensa vastuullisuuteen muun muassa siirtymällä täysin maalämpöön. Lisäksi se ei käytä lainkaan kemikaaleja tuotannossaan, pois lukien telojen puhdistus, jossa käytetään asetonia vain kerran kahdessa viikossa.

Tämä painotuote on osoitus siitä, että erikoiskäsittelyjä voidaan tehdä vastuullisesti. Starckella on jo 11 vuotta sitten kirjattu ympäristöpolitiikkaamme vahva kannanotto vastuullisuudelle. Meillä kasvaa ja istutamme omaa mäntymetsää Eurassa, ja emme kuormita asiakkaan ja yhteistyökumppaneidemme arvoketjua, vaan olemme aidosti vastuullinen toimija. Sanoisin, että vastuullisuus tulee meillä yrittäjäsuvusta. Elämme arvojemme mukaisesti ja tiedämme, että yritys voi olla ympäristöystävällinen ja vastuullinen tinkimättömästi, sanoo Ari-Veli.

Metsä Boardin kartonki painotuotteen materiaalina on kotimainen ja vastuullista raaka-ainetta käyttävä materiaali. Painotuotteessa on haluttu viestiä erityisesti perinteisen kartongin vaikuttavuutta, kun materiaali osataan suunnitella, painaa ja jälkikäsitellä taidokkaasti. Esite on muun muassa taitettu käsin, ei koneellisesti, mikä sekin digiajassa on melko epätyypillistä. Ja todellakin – kun tämän painotuotteen saa käsinkosketeltavaksi, on aistimus hyvin monitahoinen väreineen, kohopintoineen ja efekteineen, unohtamatta kartongin luonnollista miellyttävää pintaa.

– Tuote on vaikuttava ja taiteellinen masterpiece, kehuu Ari-Veli Starcke palkittua lopputuotetta.


Kirjoitus on julkaistu ensin Grano Magazine -asiakaslehdessä 2023. Teksti Tanja Kakko, kuvat Jukka Koskinen.

-Suunnittelimme tämän tuotteen, koska halusimme esittää konkreettisesti, mihin kaikkeen kartonki taipuu, Marko Leiviskä, Graphic Packaging Designer Metsä Boardilta. 

 

Tutustu Granon painopalveluihin >>

Palkittu lopputuote on myös vastuullisesti tuotettu

  • Granolla painettu, palkittu esite on yhteistyön taidonnäyte siitä, mihin kartonki taipuu.
  • Grano painoi FSEA-tunnuksella palkitun juhlaesitteen.
  • Granolla painettu, palkittu esite on yhteistyön taidonnäyte siitä, mihin kartonki taipuu.
  • Grano painoi FSEA-tunnuksella palkitun juhlaesitteen.
Juttu on julkaistu alun perin 26.07.2023 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.