Grano taittoi Aaltoja!-kulttuurilehden

Aaltoja! on Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluita esittelevä lehti, joka ilmestyy Jyväskylässä ja sen lähialueilla kahdesti vuodessa. Grano valittiin lehden uudeksi taittokumppaniksi.

Aaltoja!-lehti esittelee tuoretta tietoa Jyväskylän kulttuuritarjonnasta, muun muassa Jyväskylän kaupunginteatterin esityksistä, Jyväskylä Sinfonian konserteista sekä muista alueen tapahtumista, käyntikohteista ja museoista. Lehdellä on pitkät perinteet – sitä ollaan tehty jo yli 10 vuoden ajan.

– Lehti on meille tärkeä ja myös lukijat arvostavat lehteä. Moni lukijoistamme säästää lehden pitkäksi aikaa. Kulttuurin ystävät lukevat lehteä nimenomaan eniten paperiversiona ja se on heille mieleinen tiedonlähde, kertoo Jyväskylän kaupungin markkinointiviestinnän koordinaattori Terhi Pekkarinen.

Lehden painosmäärä on 108 000 kappaletta. Se jaetaan koteihin Jyväskylässä ja Jyväskylän lähialueen taajamissa. Lisäksi lehti on esillä matkailu- ja Lippupisteissä ympäri Suomea.

– Kilpailutimme lehden taittotyön keväällä 2019 ja Grano tuli kilpailutuksessa kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Meillä ei ollut tarkoitus uusia lehden ulkoasua tai sisältökonseptia. Ennemminkin toivoimme, että lehti jatkaa samaa, hyväksi havaittua linjaa, Pekkarinen kertoo.

Granolla työ otettiin vastaan hyvillä mielin. Vastuun lehden taitosta otti Granon graafinen suunnittelija Kimmo Koivukangas.

– Kun kuulin, että saan taittaa kulttuurilehden, olin innoissani, koska olen kulttuurin ystävä. Malliksi saamissani Aaltoja!-lehden aiemmissa numeroissa minua miellytti monipuolisuus ja tyylikäs ilme, Koivukangas sanoo.

– Toimitetut kuvamateriaalit olivat erittäin ammattimaisia ja se onkin tärkeä osa sitä, että lopputuloksesta syntyy viimeistellyn näköinen. Arvostan sitä, että kuviin panostetaan, Koivukangas lisää.

– Grano osasi tehdä lehden taiton hyvin meidän omalla tutulla tyylillä, Pekkarinen kiittelee.

Vedostusjärjestelmän kautta kaikille yhteistyötahoille

Jyväskylän kaupunki tekee lehteä usean toimijan ja yhteistyötahon kanssa. Sen vuoksi vedosten tarkistamiseen helpoin työkalu on erillinen vedostusjärjestelmä. Järjestelmän avulla jokainen sisältöä tuottava taho pystyy itsenäisesti hyväksymään tai lähettämään korjauksia omaan osuuteensa lehdestä.

Normaalisti yhdessä vedostiedostossa olisi kokonainen lehti katsottavana, mutta nyt Grano toimitti järjestelmän avulla jokaiselle vastuulliselle yhteistyötaholle oman vedoksensa. Kommentoijat pystyvät merkitsemään itsenäisesti muutostoiveensa ja taittajalle ne näkyvät selkeänä muutoslistana, johon taittaja merkitsee muutokset tehdyiksi.

Lisäksi vedosten muutoshistoria jää talteen ja vertailunäkymässä voi kullakin vedoskierroksella palata katsomaan ja vertailemaan myös aiemmin tehtyjä muutoksia.

– Jännitin vähän vedostarkistuskäytännön muuttumista, mutta se osoittautui turhaksi. Vedosten tarkistus ja hyväksyntä sujui hyvin. Toki pientä hiomista ensimmäisen lehden hyväksymisprosessissa oli, mutta se oli lähinnä sisäiseen tiedotukseemme liittyvää. Itse järjestelmä toimi niinkuin pitikin, Terhi Pekkarinen kertoo.

Granon Kimmo Koivukangas oli tyytyväinen yhteistyöhön kaikkien yhteistyötahojen kanssa. Erityiskiitoksen Koivukangas antaa Terhi Pekkariselle, joka toimii myös lehden päätoimittajana:

– Terhi piti ohjat käsissään ja koordinoi projektia. Aikataulut pysyivät hyvin hyppysissä sekä taiton että korjauspalautteiden kanssa. Projekti oli myös jo heti aluksi hyvin pohjustettu, jonka ansiosta taittotyö eteni muutenkin sujuvasti.

Ennestään tuttu kumppani

Aaltoja!-lehti ei ole ainoa palvelu, jota Jyväskylän kaupunki Granolta hankkii. Granon kanssa toimiminen oli myös Terhi Pekkariselle entuudestaan tuttua.

– Kommunikaatio sujuu Granon kanssa hyvin. Asioimme Granon kanssa muutenkin paljon, koska meillä on myös painosopimus heidän kanssaan. Tuttujen henkilöiden kanssa hommat sujuu, Pekkarinen kiittelee.

– Granolaiset ovat aina olleet asiakasystävällisiä ja pyrkineet täyttämään meidän toiveet ja odotukset. Myös aikataulut ovat pitäneet ongelmitta. Sovituista asioista on pidetty kiinni. Se on minulle tosi tärkeää, Terhi Pekkarinen päättää.

– Grano osasi tehdä lehden hyvin meidän omalla tutulla tyylillä.

Terhi Pekkarinen / markkinointiviestinnän koordinaattori, Jyväskylän kaupunki

Tutustu Granon graafisen suunnittelun palveluihin >>

Juttu on julkaistu alun perin 24.05.2020 ja sitä on päivitetty 30.08.2023.