Siirry suoraan sisältöön

Supertehdas on nimensä veroinen

Supertehdas on nimensä veroinen

Grano rakennuttaa Vantaalle modernin tehtaan, josta tulee Pohjoismaiden ja Baltian monipuolisin painoalan osaamiskeskittymä. Toimitusvarmuus paranee, tuotanto tehostuu, toimitusajat nopeutuvat ja tarjolle tulee upeita uusia tuotteita. Tämä on ilouutinen kaikille asiakkaille.

– Vuodenvaihteessa valmistuva supertehdas on hieno asia asiakkaille ja henkilökunnalle. Uskomme vahvasti suomalaisen työn tulevaisuuteen ja siksi investoimme noin kymmenen miljoonaa euroa uusiin tuotantotiloihin. Osoituksena kotimaisuudesta saimme juuri käyttöoikeuden Avainlippuun, kertoo tuotantojohtaja Markus Jensen-Eriksen.

Uuden tehtaan ja modernin konekannan myötä toimitusvarmuus paranee, tuotanto tehostuu ja toimitusajat nopeutuvat. Tarjolle tulee entistäkin monipuolisempia tuotteita. Erityisesti mahdollisuudet personointiin ja versiointiin paranevat.

– Minun tietääkseni tehtaamme on valmistuessaan Pohjoismaiden ja Baltian monipuolisin painoalan osaamiskeskittymä. Isompia painotaloja on, muttei tehdasta, jossa tuotanto olisi yhtä monipuolista, sanoo Jensen-Eriksen.

Uusi tehdas on suunniteltu mahdollisimman ympäristöystävälliseksi, sillä Granon tavoitteena on olla oman alansa ympäristövastuullisin toimija. Materiaalihukka pienenee merkittävästi, koska uuden tekniikan myötä toiminta tehostuu ja kierrätysmahdollisuudet sekä materiaalivalinnat paranevat. Energiankäyttö suhteessa tuotettuihin palveluihin ja tuotteisiin paranee, sillä uudisrakennus on suunniteltu energiatehokkaaksi ja modernit koneet kuluttavat luonnollisesti vähemmän energiaa.

Hienoja mahdollisuuksia

Koivuhaan tuotantotilat laajenevat noin kaksinkertaisiksi eli 15 000 neliöön. Tehtaaseen keskittyy pakkaus- ja etikettituotanto, offset- ja digipainaminen, erittäin laaja viimeistely, suurkuvatuotanto (levyt, rullat, tarrat), premedia, pakkaus- ja rakennesuunnittelu, logistiikka sekä show room.

Grano panostaa uuteen painotekniikkaan, painolevytuotantojärjestelmiin sekä täysin uuteen ja tehokkaaseen Suomessa ennennäkemättömään suurkuvatuotantoon, uuteen tapaan tuottaa muun muassa Point of Sales -materiaaleja ja -pakkauksia. Uusilla suurtehotulostimilla, automaattileikkurilla ja liimalaitteella painotalo pystyy tuottamaan huomattavasti tehokkaammin ja monipuolisemmin entistä kokonaisvaltaisempia myymäläelämyksiä asiakkaille.

Henkilöstön moniosaaminen


Granon tuotanto on ollut pääkaupunkiseudulla hajallaan. Nyt oli oikea hetki vähentää tuotantolaitosten lukumäärää ja keskittää toimintoja samaan tilaan.

Kun aiemmin työskenneltiin useassa pienessä yksikössä pääkaupunkiseudulla, niin nyt toiminnot keskitetään Vantaalle Koivuhakaan. Keskittäminen helpottaa tuotannon suunnittelua ja johdon työskentelyä, lisää ihmisten mahdollisuutta moniosaamisen kehittämiseen, luo yhteisöllisyyttä ja parempaa työilmapiiriä sekä parantaa työturvallisuutta. Työhönsä intohimoisesti suhtautuville granolaisille tämä on upea mahdollisuus ja heijastuu luonnollisesti myös asiakaspalveluun.

Pakkaus- ja etikettituotanto kasvaa


Granon strategian mukaisesti se satsaa pakkaus- ja etikettituotantoon sekä POS-materiaaleihin. Niiden kohdalla digitaalisuus näkyy automaation lisääntymisenä, monipuolisina toisiaan tukevina ratkaisuina ja parempana palveluna asiakkaille. Pakkauspuoli on vahvassa kasvussa, eikä sitä pystytä digitalisoimaan. Ostopäätös tehdään usein kaupassa ja siinä näkyvyyselementit, kuten pakkaus, tukevat digitaalisten kanavien kanssa ostopäätöstä vahvistavaa viestiä. Myös myymälänäkyvyys ja miljöösuunnittelu saavat entistä vahvemmin jalansijaa.

Painoliiketoiminnassa korostuvat ilmastonmuutoksen torjunta ja vastuullisuus.

– Tarjoamme hiilineutraaleja palveluita ja tuotteita. Tavoitteenamme on ympäristömerkittyjen tuotteiden määrän tuplaaminen vuosittain. Painotuotteiden käyttöarvo on digitalisoituvassa maailmassa jopa kasvanut, moni lukee esimerkiksi erikoislehtensä mieluummin painettuna. Painotuotteet eivät ole häviämässä minnekään, siksi mekin satsaamme nyt voimakkaasti uusiin mahdollisuuksiin, Jensen-Eriksen toteaa.

Kirjoitus on julkaistu ensin Grano Magazine -asiakaslehdessä 2021. Teksti Pirkko Soininen ja kuvat iStockphoto / Grafner

Tutustu Grano Magazineen >>

Juttu on julkaistu alun perin 6.04.2022 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.