Johdon salainen metsäretriitti läpivalaistuna

Granon johtoryhmän salainen metsäretriitti läpivalaistuna


Useamman kerran vuodessa lähes jokaisen firman johto katoaa metsään muutamaksi päiväksi, jättäen henkilöstön arvailemaan, mitä metsän siimeksessä oikein touhutaan. Veikkaukset osuvat yleensä jonnekin työreissuksi naamioidun golfloman ja ökykartanossa Cointreaun voimalla viisastelun välimaastoon. Korona vähensi radikaalisti johdon metsäretriittejä. Tarkoittaako tämä sitä, että ollaan menossa kohti parempia aikoja, kun johto ei enää lomaile firman rahoilla vai ollaanko menettämässä jotakin arvokasta? 

Myönnän, että olen ollut edellisessä elämässä Alpeilla laskettelemassa ja Levillä kelkkailemassa johdon retriiteillä, eivätkä työasiat edistyneet paljoa kyseisillä reissuilla. Myönnän myös, että minusta on tullut viime vuosina retriittien vahva kannattaja, kun olen kokenut koko mielelläni ja kropallani, kuinka suuri vaikutus sillä on, että viet lähikollegasi pois neuvotteluhuoneista työskentelemään yhdessä vahvasti fasilitoidulla agendalla. Urani onnistunein retriitti pidettiin Granon johtoryhmällä vuoden 2020 lopulla, toki koronaturvallisesti fasilitoituna, Kirkkonummen Långvikissä. Jaan alla retriitin reseptin, josta toivottavasti on sinulle hyötyä.

Agenda: päivä 1 

9:30-10:30       Aamupala

10:30-12:00     Topaasia-strategiapeli

12:00-13:00     Lounas

13:00-13:30     NLP-harjoitus, Elämän ja kuoleman kävely (NLP=Neuro Linguistic Programming)

13:30-14:30      Ikkuna tulevaisuuteen: Testataan omin käsin uusia toimialan tuotteita ja palveluita

14:30-18:00     Strateginen työpaja: Mitä tarkoittaa, kun Grano on palveluyhtiö?

18:00-18:30     Synteesi päivästä: Miten meni? Mitä opimme? Mitä seuraavaksi?

18:30-19:00     Yhteishappihyppy tai vaihtoehtoisesti siirtymä kotiin

Agenda: päivä 2

8:00-9:00        Aamupala

9:00-10:00       Palauterinki à la Norwegian BI

10:00-12:00      Henkilöstön ja johtamisen tilannekuva yhtiössä

12:00-13:00      Lounas

13:00-15:00      Kvartaalisuunnittelu ja seuraavan tilikauden tavoitteet sekä aktiiviteettien priorisointi

15:00-15:30      Synteesi päivästä: Miten meni? Mitä opimme? Mitä seuraavaksi?


Avaan tässä agendalta mahdollisesti vieraammalta tuntuvat aiheet: 

Topaasia-peli on helppo menetelmä keskustella erilaisista asioista porukalla. Meillä oli koko firman kriittisimmän strategisen projektin, ”mutkattoman työn systeemin”, linjaukset levällään ja saimme ne Topaasia-pelillä reilussa tunnissa taputeltua pakettiin.

Elämän ja kuoleman kävelyssä jakauduimme kahden hengen tiimeihin. Tässä paritehtävässä käytiin läpi Granon strategian toteutuminen mielikuvaharjoituksena. Oli voimallinen tunne käydä läpi NLP-tekniikkaa hyödyntäen onnistunut strategian toteutus ja sen jälkeen epäonnistunut strategian toteutus peräjälkeen. Harjoituksen lopulla tapahtuva reaktio on ihmisen mielen kannalta tärkeä, koska ihmisen mieli valitsee onnistumisen ja alkaa omaehtoisesti ohjautumaan niin, että epäonnistuminen vältetään. Opin tämän tekniikan Briteissä ja jaan mielelläni toimintaohjeet kiinnostuneille.

Ikkuna tulevaisuuteen oli kädet savessa -sessio, jossa testasimme itsenäisesti toimialaan liitännäisiä alustatalouden tuotteita ja jaoimme reaktiomme reaaliajassa kollegoillemme. Fasilitoija heitti väleihin provosoivia avoimia kysymyksiä, jotka haastoivat testaajat murtautumaan näkemyskuplansa ulkopuolelle. 

Palauterinki à la Norwegian BI oli palautesessio, jossa yksi tiimiläisistä istui selin muuhun tiimiin nähden, ja muut antoivat ryhmänä hänelle kehittymispalautetta aiheella: mitkä ovat vahvuutesi ja miten voisit tehdä itsestäsi vielä paremman version johtajana. Palautteen antaminen helpottui, kun ei tarvinnut kohdata toista silmästä silmään ja palautteen antaminen ryhmänä yksilölle toi ihan uudenlaista syvyyttä palautesisältöön sekä palautteen perille menemiseen. 

Retriitti maksoi yhteensä muutamia tuhansia euroja. Johtoryhmän pulssi-indeksi nousi retriitin myötä 4,8 pisteestä 5,4 pisteeseen (asteikolla 1-6). Retriittien arvontuottoon ei liene tieteellistä laskukaavaa, mutta minun globaalilla vatsanpohjaindeksilläni tämä investointi oli yksi työurani parhaista. Mikä parasta, olemme retriittikokemuksen jaettuamme olleet selkeästi parempi johtoryhmä.

Jaan mielelläni kokemuksiani johdon retriiteistä teekupposen äärellä ja haluan erityisesti oppia sinulta kokemuksistasi – olethan yhteyksissä!

- Pekka

Pekka Mettälä
Toimitusjohtaja, Grano Oy
 
 
 

Tutustu Pekan aiempiin johtajuusblogeihin:

Ketsuppipullo on auki, nyt jaetaan markkinat!

Tuhoeläin sisälläni – bändivuosien opit liiketoimintaan itsekkyydestä ja keskustelun tärkeydestä

Strategian johtaminen projektitoimiston kautta

5 vinkkiä toimitusjohtajalle hallitusyhteistyöhön

Taantuma on valtava mahdollisuus brändillesi

Toimitusjohtaja, mitä tehdä ennen aloitusta uudessa yhtiössä?

Granon uuden toimitusjohtajan tervehdys

Juttu on julkaistu alun perin 7.07.2021 ja sitä on päivitetty 6.10.2022.