Takaisin

asiantuntijuus_hero.png

Asiantuntijuus muodostuu useasta tekijästä. Kehittyminen omassa työssään on nykyisessä, alati muuttuvassa toimintaympäristössä jatkuva dynaaminen prosessi, johon liittyy vahvasti niin yksilö- kuin myös organisaatiotasolla tapahtuva tekeminen. Keskiössä ovat asiantuntijatiimit sekä -verkostot, joissa tieto vaihtuu avoimesti, kokemuksia jaetaan aktiivisesti ja katse on tulevaisuudessa. Alla muutama vinkki, jonka avulla voit vahvistaa omaa asiantuntijuuttasi yrityksen sisällä. 

 

Astu mukavuusalueesi ulkopuolelle

Mukavuusalueella on helppo pysyä, varsinkin jos se on itsestä kiinni. Merkki siitä, että rajoilla keikutaan voi olla pieni kouraisu vatsanpohjassa tai välitön kieltämisreaktio asiaa tiedusteltaessa. Yleensä pelkoa ja epäröintiä aiheuttavat tilanteet ovat kuitenkin sellaisia, joiden mukana tulee mahdollisuus kasvaa sekä kasvattaa omaa asiantuntijastatusta muiden silmissä. Etkö ole ikinä pitänyt presentaatiota tai kirjoittanut artikkelia omalla nimelläsi allekirjoitettuna? Vaikka jännittää ja puistattaa, anna uudelle tilanteelle mahdollisuus ja pian huomaat, että siitä on tullut luonnollista.

 

Kehitä itseäsi

Monella yrityksellä on budjetti työntekijöidensä osaamisen kehittämistä varten. Jos tälläistä ei yritykseltäsi kuitenkaan löydy, etsi itseäsi kiinnostava koulutus ja pyydä esimieheltäsi lupaa osallistua. Osaamisesi päivittyminen kantaa pitkälle ja kuittaa pitkässä juoksussa moninkertaisesti koulutuksesta aiheutuneen kuluerän. Itsensä kehittäminen on myös mahdollista ilman maksullisia koulutuksia. Asiantuntijablogeja lukemalla tai esimerkiksi ilmaisiin webinaareihin osallistumalla pääsee jo todella pitkälle.

 

Tee aloite, ota vastuuta

Onko mielessäsi asia, josta sinulla on vahva mielipide ja jota haluaisit viedä eteenpäin? Kirjoita se ylös selkeiden perustelujen kera ja kerro esimiehellesi, että sinulla on idea, jota haluaisit edistää. Ota vastuu asian eteenpäin viemisestä, pidä projektin langat käsissäsi ja esittele onnistunutta lopputulosta mahdollisimman monelle.

 

Kiinnostu ja innostu

Ole kiinnostunut ja innostu asioista, jotka eivät välttämättä kuuluisi aivan omalle tontillesi. Hyppää mukaan palavereihin ja kehitä osaamistasi kuuntelemalla ja osallistumalla. Käsityksesi kokonaisuudesta parantuu ja arvosi yritykselle kasvaa. Kerro myös aina rohkeasti oma näkökulmasi käsiteltävään asiaan, jolloin tieto osaamisestasi leviää myös oman osastosi ulkopuolelle.

 

Toimi yhdistäjänä

Siilot ovat edelleen arkipäivää monessa yrityksessä. Töitä tehdään oman tiimin sisällä, eikä tieto vaihdu tehokkaasti. Vaikka verkostoituminen oman yrityksen sisällä voi tuntua hölmöltä on se, varsinkin suuremmassa organisaatiossa, jossa ihmiset tuntevat ainoastaan lähimmät työtoverinsa, erittäin arvokasta. Kun tunnet muiden osaamistaustaa, voit tuoda ihmisiä yhteen, tehostaa tekemistä ja kasvattaa samalla arvoasi muiden silmissä.