Siirry suoraan sisältöön

5 vinkkiä toimitusjohtajalle hallitusyhteistyöhön

Toimitusjohtajaa valittaessa yrityksesi hallitus haluaa muovata yrityksestä oman makunsa mukaisen. Yhtälö menee rikki jo siinä vaiheessa, kun rekrytoitu toimitusjohtaja onkin arvaamaton homo sapiens, eikä hallituksen pimeässä kellarissa koodaama sovellus. Yhtälöön vielä lisätään potenssi jos toinenkin, kun myönnetään, että myös hallitus on samaisten arvaamattomien homo sapiensien kansoittama.

Hallituksella on toki iso työkalupakki parhaita käytäntöjä, joilla toimitusjohtajasta muovataan mukavan analoginen marionettinukke, mutta ihmisyyden ilot ja surut luovat vauhtia ja vaarallisia tilanteita hallituksen ja toimitusjohtajan väliseen arkeen. Pahinta, mitä itselleen voi tehdä, on rakentaa itsestään hallituksen edessä utopistisen täydellinen toimitusjohtajan hahmo. Minä tykkään olla homo sapiens.

Alla viisi viime vuosina hallitusyhteistyöstä oppimaani toimintatapaa. Toivottavasti niistä on sinulle hyötyä. 

1. Älä ikinä pelkää 

Elämäni yksi parhaista päätöksistä on ollut lopettaa pelkääminen. Jos pelkäisin potkuja, alkaisin politikoimaan ja minusta tulisi huono johtaja. Minulle varmasti löytyy hommia muista firmoista, jos menetän hallituksen luottamuksen ja löydän kengänkuvan kanttihousuistani. 

2. Brutaali rehellisyys ja avoimuus 

Peittely toimii säältä suojautumisessa ja sängyssä peiton korviin vetämisessä, mutta ei hallitusyhteistyössä. Pauli Hanhiniemen laulun sanoin "muutkin mokaa", eli nostan mokat ja ongelmat lyhentämättömänä pöydälle. Sokea hallitus on haparoiva hallitus. Toimitusjohtajana yksi ensimmäisistä tehtävistäni on luoda johtamiskulttuuri, jossa ketään ei syyllistetä ongelmista ja jossa ongelmien esiin nostaminen on positiivista. Samaa edellytän hallitukselta.  

3. Ihmis- ja asiakaskeskeisyys 

Hallitusten agenda kääntyy kovin helposti asiakeskeiseksi. Toimitusjohtajan tehtävä on auttaa hallitusta johtamaan kanssaan koko strategiaa, ei vain yhtä kulmaa siitä (esim. kannattavuus). Toimitusjohtajana minun pitää olla kiinnostunut ihmisistä ja ymmärtää asiakkaiden tarpeet. Niin pitää myös hallituksen. 

4. Yhden sivun taktiikalla 

Kaikki yrityksen ydin- ja päätösasiat pitää pyrkiä viestimään yhdellä dialla. Myönnän olevani PowerPoint-holisti, mutta mitä useammin käyn läpi kuntoutusohjelmaa, sitä useammin kykenen tiivistämään sen, mikä on tärkeää. 

5. Hallitus ei ole kollektiivi vaan osiensa summa 

Edellisestä pestistä oppineena, tapasin kaikki hallituksen jäsenet henkilökohtaisesti ennen ensimmäistä hallituksen kokousta. Hallitus kyllä tekee päätökset kollektiivisesti, mutta päätösten takana on hallituksen jäsenet yksilöinä. Pelkkä hallituksen päätösten tunteminen tekee toimitusjohtajasta mustia laatikoita täynnä olevan ostoskärryn, jota ohiohjataan sumeilematta. 

Mitä oppeja sinä voisit jakaa meille muille toimitusjohtajan ja hallituksen yhteistyöstä? 

 
Pekka Mettälä
Toimitusjohtaja, Grano Oy
 
Juttu on julkaistu alun perin 12.11.2019 ja sitä on päivitetty 6.02.2024.